A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum

 

A Magyar Tudományos Akadémia Lendület-programjának keretében 2012. július 1-jén jött létre az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetében a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport, amelynek elsődleges célja, hogy összegyűjtse, archiválja, elemezze és értelmezze, valamint kutathatóvá tegye a 20. századi magyar zene dokumentumait, továbbá hogy e kutatások eredményeit a szakmabeli érdeklődők és a nagyobb nyilvánosság elé tárja. Az archívum és kutatócsoport források sokaságát kívánja összegyűjteni, mégpedig nem kizárólag a komoly és kortárs zene köréből, de tevékenységi területei közé tartozik a 20. század magyarországi szórakoztató és könnyűzenéjének feldolgozása is. Az archívumban őrzött dokumentumok – köztük Dohnányi Ernő és Lajtha László rendkívül becses hagyatéka – a magyarországi kulturális örökség részét képezik.
A gyűjteményt létrehozók és működtetők nem titkolt célja ugyanakkor, hogy a 20. és 21. századi magyar zenét segítse bekapcsolódni a nemzetközi vérkeringésbe.Feladatkör:

1. Magyar zeneszerzők hagyatékának őrzése, archiválása, digitalizálása

2. A 20-21. századi magyar zeneszerzés-történet kutatása, elemzése
3. A 20. századi magyar zenetudomány-történet feldolgozása
4. A magyar operett történetének kutatása (1859–1960)
5. A magyar szórakoztató- és könnyűzene történetének kutatása
6. A magyarországi zenei előadói praxis történetének kutatása
7. A magyar zenei intézménytörténet és hangversenyélet kutatása

 

Kiemelt hírek és események

Évfordulók nyomában 2019 címmel rendezi meg hagyományos konferenciáját a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum november 14-én, a BTK Zenetudományi Intézet Bartók termében (1014 Budapest, Táncsics Mihály u. 7.). A konferencia és a hozzá kapcsolódó hangverseny részletes programja itt tekinthető meg.

nov14

Szabó Ferenc János tudományos munkatárs elnyerte a City of London Phonograph and Gramophone Society 2019. évi Richard Taylor Ösztöndíját. Az ösztöndíj támogatásával a londoni székhelyű Gramophone Company magyar vonatkozású iratanyagát fogja feldolgozni 2020 tavaszán.

 

jul16

A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum tudományos főmunkatársa, Kusz Veronika Bolyai Plakettet vehetett át 2019. június 26-án a Bolyai Ösztöndíjasok átadó ünnepségén. Az MTA Székházában tartott eseményen „Az önéletrajztól a túlvilági üzenetig. A Dohnányi-íráskötet tanulságai és meglepetései” címmel előadást is tartott, valamint a 2019–2021-es időszakra második alkalommal is elnyerte a Bolyai János Kutatása Ösztöndíjat. Az eseményről itt olvashatnak.

 

jun26

A 20. századi zenetörténeti források hitelessége címmel rendez konferenciát a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum az MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók termében, 2019. május 28–29-én. A konferencia részletes programja itt tekinthető meg.

maj28

Szabó Ferenc János tudományos munkatárs elnyerte a 2019–2020. tanévre a British Library Thomas Edison Ösztöndíját, melynek köszönhetően 2020 tavaszán négyhónapos kutatást végezhet a British Library hangfelvétel-gyűjteményében. Az ösztöndíjpályázatra leadott kutatási program címe: International Careers and National Performance Style? Recordings of The First Hungarian Piano School of the Twentieth Century.

 

marc22

A magyar populáris zene története(i): források – módszerek – perspektívák címmel rendez konferenciát a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum az MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók termében, 2019. március 21–22-én. A konferencia részletes programja itt tekinthető meg.

marc21

Balog József Lajtha László zongoraműveiből összeállított CD-jét 2019. március 14-én, csütörtökön, 18 órakor mutatja be a művész közreműködésével Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere és Richter Pál, az MTA BTK Zenetudományi Intézet igazgatója. A bemutatót követően a Lajtha és a zongora című, Ozsvárt Viktória rendezte kamarakiállítás is megtekinthető lesz a Bartók-terem előterében. A meghívó itt olvasható.

marc14

2019. január 4. és 20. között hatodik alkalommal kerül megrendezésre Budapest különböző helyszínein az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál. Számos hangverseny, interaktív beavató foglalkozás, zenepedagógiai műhelyfoglalkozás, családi és gyerekszínházi előadás, kiállítás és moziest is helyet kap a tizenhét napban. A részletes program a fesztivál honlapján olvasható.

 

jan4

Évfordulók nyomában 2018 címmel rendezi meg hagyományos konferenciáját a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum november 22-én, az MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók termében (1014 Budapest, Táncsics Mihály u. 7.). A konferencia és a hozzá kapcsolódó hangverseny részletes programja itt tekinthető meg.

nov22