A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum

 

A Magyar Tudományos Akadémia Lendület-programjának keretében 2012. július 1-jén jött létre az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetében a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport, amelynek elsődleges célja, hogy összegyűjtse, archiválja, elemezze és értelmezze, valamint kutathatóvá tegye a 20. századi magyar zene dokumentumait, továbbá hogy e kutatások eredményeit a szakmabeli érdeklődők és a nagyobb nyilvánosság elé tárja. Az archívum és kutatócsoport források sokaságát kívánja összegyűjteni, mégpedig nem kizárólag a komoly és kortárs zene köréből, de tevékenységi területei közé tartozik a 20. század magyarországi szórakoztató és könnyűzenéjének feldolgozása is. Az archívumban őrzött dokumentumok – köztük Dohnányi Ernő és Lajtha László rendkívül becses hagyatéka – a magyarországi kulturális örökség részét képezik.
A gyűjteményt létrehozók és működtetők nem titkolt célja ugyanakkor, hogy a 20. és 21. századi magyar zenét segítse bekapcsolódni a nemzetközi vérkeringésbe.Feladatkör:

1. Magyar zeneszerzők hagyatékának őrzése, archiválása, digitalizálása

2. A 20-21. századi magyar zeneszerzés-történet kutatása, elemzése
3. A 20. századi magyar zenetudomány-történet feldolgozása
4. A magyar operett történetének kutatása (1859–1960)
5. A magyar szórakoztató- és könnyűzene történetének kutatása
6. A magyarországi zenei előadói praxis történetének kutatása
7. A magyar zenei intézménytörténet és hangversenyélet kutatása

 

Kiemelt hírek és események

Évfordulók nyomában 2016 címmel rendezi meg hagyományos konferenciáját a 20. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport december 1-én, az MTA Zenetudományi Intézet Bartók Termében (1014 Budapest, Táncsics Mihály u. 7.). Az esemény részletes programja ide kattintva olvasható.

dec1

Hang és szó címmel két, az 1950-es években írott fuvolaművet szólaltat meg Ittzés Gergely 2016. november 29-én, kedden 19 órakor az MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók Termében. A műsorban elhangzik Lajtha László Két darab szólófuvolára (Op. 69, 1958) és Dohnányi Ernő Passacaglia szólófuvolára (Op. 48/2, 1959) című alkotása. A Magyar Tudomány Ünnepe elnevezésű programsorozatba illeszkedő programon Ozsvárt Viktória és Kusz Veronika tart a művekhez bevezető előadásokat, a belépés díjtalan, az esemény plakátja ide kattintva tekinthető meg.

nov29

A zenetörténet-írás kritikájától a zenekritika-írás művészetéig címmel rendezi meg XIII. tudományos konferenciáját a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság a 70 éves Tallián Tibor tiszteletére 2016. október 14-én és 15-én, az MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók Termében (Budapest I., Táncsics Mihály u. 7.). A részletes program ide kattintva olvasható.

okt14

Az MTA BTK ZTI 20-21. Századi Magyar Zenei Archívumja Járdányi-emléknapot rendez a zeneszerző és népzenekutató halála 50. évfordulójának alkalmából. A program itt olvasható.

szept16

Kusz Veronika és Ránki András gondozásában megjelent a Dohnányi-tanulmányok 2015-ös kötete. A kiadvány, amely itt tekinthető meg, a Dohnányi Archívum által kiadott Dohnányi Évkönyvek sorozatának folytatása.

aug31

A 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport nemzetközi konferenciát rendez Kurtág György 90. születésnapja alkalmából. A 2016. június 2-án és 3-án tartandó esemény részletes programja ide kattintva olvasható.

jun2

A zongorázó Bartók - Bartók és kortársai - két kiállítást nyitnak meg 2016. március 31-én, Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából a Zenetudományi Intézetben. A kiállításokat megnyitja Áder János köztársasági elnök, Tallián Tibor, az MTA BTK Zenetudományi Intézet tudományos tanácsadója. A kiállításokat bemutatja Dalos Anna, a „Lendület” 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport vezetője és Vikárius László, a Bartók Archívum vezetője. Zongorán közreműködik Balog József.
A kiállítások megnyitó eseményére szóló meghívó ide kattintva olvasható.

marc31

A Lendület-kutatócsoport két munkatársa, Ránki András és Szabó Ferenc János a 2016-os évre elnyerte a Kodály-ösztöndíjat.
A hír a Filharmónia Magyarország honlapján tekinthető meg.

marc4
Kusz Veronika, a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport Bolyai-ösztöndíjas tudományos munkatársa Dohnányi amerikai évei című, 2015-ben megjelent könyvéért MTA Ifjúsági Díjban részesült. feb23
Megjelent az MTA Posztdoktori Kutatói Program 2013–2015 évi beszámolókötete, melyben Szabó Ferenc János az ösztöndíj támogatásával végzett kutatásának összefoglalója is helyet kapott. A kötet elérhető az MTA honlapján, valamint ide kattintva olvasható. dec21
A 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum által rendezendő nemzetközi Kurtág-konferenciát a Nemzeti Kulturális Alap Zenei Kollégiuma 2.500.000 forinttal, a Magyar Tudományos Akadémia Nemzetközi Konferencia Pályázata 600.000 forinttal támogatja. A konferencia időpontja 2016. június 2. és 3. nov30
Megérkeztek a floridai Tallahassee-ből a Dohnányi-hagyaték dokumentumai. Az eddig a Florida State University zenei fakultásának könyvtárában letétként őrzött dokumentumokat az örökös, Dr. Seán Ernst McGlynn adta el a Magyar Tudományos Akadémiának 60.000 US dollárért. A gyűjtemény mostantól kezdve kutatható a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívumban. nov16
Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke 2016. július 1-től véglegesíti a „Lendület” 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoportot. A szakmai grémiumok által kiválóra értékelt elmúlt három kutatási év nyomán az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont költségvetésébe a kutatócsoport költségvetésének 75 százaléka épül be. Az archívum és kutatócsoport tevékenysége ily módon zavartalanul folytatódhat. nov11