A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum

 

A Magyar Tudományos Akadémia Lendület-programjának keretében 2012. július 1-jén jött létre az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetében a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport, amelynek elsődleges célja, hogy összegyűjtse, archiválja, elemezze és értelmezze, valamint kutathatóvá tegye a 20. századi magyar zene dokumentumait, továbbá hogy e kutatások eredményeit a szakmabeli érdeklődők és a nagyobb nyilvánosság elé tárja. Az archívum és kutatócsoport források sokaságát kívánja összegyűjteni, mégpedig nem kizárólag a komoly és kortárs zene köréből, de tevékenységi területei közé tartozik a 20. század magyarországi szórakoztató és könnyűzenéjének feldolgozása is. Az archívumban őrzött dokumentumok – köztük Dohnányi Ernő és Lajtha László rendkívül becses hagyatéka – a magyarországi kulturális örökség részét képezik.
A gyűjteményt létrehozók és működtetők nem titkolt célja ugyanakkor, hogy a 20. és 21. századi magyar zenét segítse bekapcsolódni a nemzetközi vérkeringésbe.Feladatkör:

1. Magyar zeneszerzők hagyatékának őrzése, archiválása, digitalizálása

2. A 20-21. századi magyar zeneszerzés-történet kutatása, elemzése
3. A 20. századi magyar zenetudomány-történet feldolgozása
4. A magyar operett történetének kutatása (1859–1960)
5. A magyar szórakoztató- és könnyűzene történetének kutatása
6. A magyarországi zenei előadói praxis történetének kutatása
7. A magyar zenei intézménytörténet és hangversenyélet kutatása

 

Kiemelt hírek és események

A Múzeumok Éjszakája idei programjainak középpontjában évfordulós zeneszerzőink: Dohnányi Ernő, Kodály Zoltán és Lajtha László állnak. A részletes program itt, a Lajtha-megemlékezezés eseményei pedig itt tekinthetők meg. Mindenkit szeretettel várunk.

jun24

A Lajtha-emlékév eseményeként a szerző két vonós kamaradarabját (3. vonóstrió, „Erdélyi esték”, op. 41; 1. vonósnégyes, op. 5) adja elő a Rondo Kvartett Ozsvárt Viktória zenetörténész bevezető előadása kíséretében 2017. május 30-án, kedden, 18 órai kezdettel a Zenetudományi Intézet Bartók termében. Jegyek a helyszínen válthatók. A részletes program itt letölthető.

 

maj30

Lajtha-nap: a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata 2017. május 24-én tudományos konferenciát, kiállítást és hangversenyt rendez Lajtha László születésének 125. évfordulója tiszteletére a Pesti Vigadóban. Az eseményen az MTA BTK Zenetudományi Intézet több munkatársa is közreműködik. A részletes program itt megtekinthető.

maj24

Populáris zene és államhatalom – könyvbemutató. Az Ignácz Ádám szerkesztésében megjelent tanulmánykötetet Szemere Anna és Tófalvy Tamás mutatja be 2017. május 22-én, hétfőn, 19 órakor a Kelet Kávézó és Galériában (1114 Budapest, Bartók Béla út 29.). Az esemény meghívója innen letölthető.

maj22

Communicating music scenes. Networks, power, technology. Az MTA BTK Zenetudományi Intézete szolgál helyszínéül 2017. május 19-én és 20-án az első Magyarországon megrendezésre kerülő, populáris zenei tematikájú nemzetközi konferenciának. A konferencia célja a „zenei színterek” működésének bemutatása: annak feltárása, hogy miként épülnek ki a zenei hálózatok, s miként változik meg a 20–21. században a zene megalkotásával, terjesztésével és fogyasztásával összefüggésbe hozható személyek, formális és informális intézmények és technológiák közötti kapcsolatok, illetve kommunikációs stratégiák természete. A konferencia programja letölthető itt, honlapja pedig megtekinthető itt.

maj19

A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum a Magyar Kodály Társasággal együttműködve kétnapos konferenciát rendez Kodály Zoltán emlékére 2017. április 27–28-án, születése 135. és halála 50. évfordulója alkalmából. Az esemény részletes programja ide kattintva tekinthető meg.

apr27