A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum

 

A Magyar Tudományos Akadémia Lendület-programjának keretében 2012. július 1-jén jött létre az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetében a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport, amelynek elsődleges célja, hogy összegyűjtse, archiválja, elemezze és értelmezze, valamint kutathatóvá tegye a 20. századi magyar zene dokumentumait, továbbá hogy e kutatások eredményeit a szakmabeli érdeklődők és a nagyobb nyilvánosság elé tárja. Az archívum és kutatócsoport források sokaságát kívánja összegyűjteni, mégpedig nem kizárólag a komoly és kortárs zene köréből, de tevékenységi területei közé tartozik a 20. század magyarországi szórakoztató és könnyűzenéjének feldolgozása is. Az archívumban őrzött dokumentumok – köztük Dohnányi Ernő és Lajtha László rendkívül becses hagyatéka – a magyarországi kulturális örökség részét képezik.
A gyűjteményt létrehozók és működtetők nem titkolt célja ugyanakkor, hogy a 20. és 21. századi magyar zenét segítse bekapcsolódni a nemzetközi vérkeringésbe.Feladatkör:

1. Magyar zeneszerzők hagyatékának őrzése, archiválása, digitalizálása

2. A 20-21. századi magyar zeneszerzés-történet kutatása, elemzése
3. A 20. századi magyar zenetudomány-történet feldolgozása
4. A magyar operett történetének kutatása (1859–1960)
5. A magyar szórakoztató- és könnyűzene történetének kutatása
6. A magyarországi zenei előadói praxis történetének kutatása
7. A magyar zenei intézménytörténet és hangversenyélet kutatása

 

Kiemelt hírek és események

Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója emlékére A National Master in International Context címmel háromnapos nemzetközi konferenciát és koncerteket rendez az MTA BTK Zenetudományi Intézet 20–21. Századi Magyar Zenei Archívuma. Időpont: 2017. december 8–10. A részletes program itt olvasható.

dec8

Dohnányi Ernő zeneszerző, zongoraművész születésének 140. évfordulójáról nemzetközi Dohnányi-nappal emlékezik meg az MTA BTK Zenetudományi Intézet 20–21. Századi Magyar Zenei Archívuma. Az eseményen 12 angol nyelvű előadás mellett filmvetítésre és hangversenyre is sor kerül. A részletes program innen tölthető le.

dec7

Dohnányi világa című koncertsorozatunk második részeként, illetve a nemzetközi Dohnányi-nap előesti koncertjeként a szerző zongoraötöseit adja elő Palojtay János és az Accord Quartet december 6-án, 18 órakor az MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók termében. Bevezető előadást tart Kusz Veronika. A meghívó innen tölthető le. 

 

dec6

A Zeneakadémia által szervezett "Találkozások Dohnányival" című előadássorozat következő részeként Dohnányi és a Zeneakadémia kapcsolatát bemutató kiállítás nyílik, melyet Laskai Anna, a Magyar Zenei Archívum tudományos segédmunkatársa rendezett. Helyszín: a Zeneakadémia Liszt téri épülete, XII. terem, időpont: 2017. november 30., csütörtök, 16.30. A megnyitót követően, 17 órától Kusz Veronika, az MZA tudományos főmunkatársa tart filmvetítéssel egybekötött előadást.

 

nov30

Egy magyar mester a modernitás és a hagyomány útján (kurátor: Dalos Anna) és A népzenekutatás kezdetei Magyarországon: Bartók Béla és Kodály Zoltán (kurátor: Pávai István) címmel két kiállítás nyílik a Zenetörténeti Múzeumban, november 23-án, 16 órakor. A megjelenteket köszönti: Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója, a kiállításokat megnyitja: Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a kiállításokat bemutatja: Dalos Anna és Pávai István, zongorán közreműködik: Ránki Fülöp. A meghívó innen tölthető le. nov23

A Kodály- és a Lajtha-évfordulóhoz kapcsolódóan november 15-én, szerdán, 18 órakor folytatódik Balog József zongoraest-sorozata. A részletes műsor itt olvasható.

 

nov15

A Lajtha László kamarazenéje sorozat következő, negyedik estjére november 7-én, csütörtökön, 18 órakor kerül sor az MTA BTK Zenedutományi Intézet Bartók termében. A hangversenyen Lajtha hárfás kamarazenéjével ismerkedhet meg a közönség. Bevezető előadást tart Solymosi Tari Emőke. A műsor itt tekinthető meg.  

nov7

Évfordulók nyomában 2017 címmel rendezi meg hagyományos konferenciáját a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum október 26-án, az MTA Zenetudományi Intézet Bartók termében (1014 Budapest, Táncsics Mihály u. 7.). A konferencia és a hozzá kapcsolódó Dohnányi-hangverseny részletes programja itt és itt tekinthető meg.

okt26

2017. október 11-én, szerdán, 18 órakor Kodály Zoltán népdalfeldolgozásait adják elő a Zeneakadémia énekszakos hallgatói és korrepetitorai. A műsort Meláth Andrea tanszékvezető állította össze. Bevezető előadást tart: Sanda Anna. A részletes program itt tekinthető meg.

 

okt11

A Lajtha László kamarazenéje sorozat következő, harmadik estjére október 5-én, csütörtökön, 18 órakor kerül sor az MTA BTK Zenedutományi Intézet Bartók termében. A hangversenyen Lajtha vonós kamarazenéjével ismerkedhet meg a közönség. Bevezető előadást tart Szabó Ferenc János. A műsor itt tekinthető meg.

 

okt5

Ignácz Ádám, a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum tudományos munkatársa két évre elnyerte a Bolyai János kutatói ösztöndíjat. Pályázatának címe: Zeneszociológia és populáris zenei kutatások az államszocialista Magyarországon. 

 

szept27

A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum Lajtha-emléknapot rendez 2017. szeptember 21-én, a zeneszerző születésének 125. évfordulója alkalmából. Az esemény részletes programja itt olvasható,  konferenciához kapcsolódó zongorahangverseny programja pedig itt található. szept21

A Lajtha László kamarazenéje sorozat következő estjére szeptember 5-én kerül sor az MTA BTK ZTI Bartók termében. A hangversenyen Lajtha fúvós kamarazenéjével ismerkedhet meg a közönség. Bevezető előadást tart Ozsvárt Viktória. A műsor itt tekinthető meg.

 

szept5

A Kodály-emlékév részeként szeptember 4-én indul a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum Kodály és kortársai című koncertsorozata. Az 1. részben Kodály mellett Kósa György, Lajtha László, Molnár Antal és Weiner Leó hegedű-zongora kompozíciói szólalnak meg Papp Dániel és Kéry Tamás előadásában. Bevezető előadást tart Németh Zsombor. A műsor itt tekinthető meg.

 

 

szept4

Az ELTE Eötvös József Collegium Kodály-emlékestet rendez 2017. szeptember 4-én, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. A meghívó itt tekinthető meg.

 

szept4

Az NKFIH által támogatott Magyarország zenetörténete/5. A kézkönyv-sorozat 20. századi kötetének előkészítése tárgyú, K 123819-es számú pályázat keretében új tagokkal bővül a Magyar Zenei Archívum kutatócsoportja: félállású tudományos segédmunkatársként dolgozik ezentúl a kutatócsoportban Laskai Anna és egészállású tudományos szakalkalmazottként Tihanyi Zsuzsanna.

 

 

szept1

Ozsvárt Viktória, az MTA BTK Zenetudományi Intézet 20–21. Századi Magyar Zenei Archívumának tudományos segédmunkatársa Lajtha László és a magyar zenei közélet direktívái (1949-1958) című pályázatával elnyerte az Új Nemzeti Kiválóság Program doktorandusoknak szóló ösztöndíját. Az ösztöndíj 2017. szeptember 1-től 2018. január 31-ig támogatja kutatását.

 

 

aug25

Az NKFIH 46 255 000 forinttal támogatta Dalos Annának a Magyarország zenetörténete V., 20. századi kötetét előkészítő négy éves pályázatát. A pályázat keretében több, a kézikönyvet előkészítő tanulmánykötet, illetve írás-közreadás lát napvilágot a kutatócsoport publikációjaként. A pályázathoz csatlakozik szenior kutatóként Berlász Melinda, Péteri Lóránt és Tallián Tibor.

 

 

jul12