A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum

 

A Magyar Tudományos Akadémia Lendület-programjának keretében 2012. július 1-jén jött létre az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetében a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport, amelynek elsődleges célja, hogy összegyűjtse, archiválja, elemezze és értelmezze, valamint kutathatóvá tegye a 20. századi magyar zene dokumentumait, továbbá hogy e kutatások eredményeit a szakmabeli érdeklődők és a nagyobb nyilvánosság elé tárja. Az archívum és kutatócsoport források sokaságát kívánja összegyűjteni, mégpedig nem kizárólag a komoly és kortárs zene köréből, de tevékenységi területei közé tartozik a 20. század magyarországi szórakoztató és könnyűzenéjének feldolgozása is. Az archívumban őrzött dokumentumok – köztük Dohnányi Ernő és Lajtha László rendkívül becses hagyatéka – a magyarországi kulturális örökség részét képezik.
A gyűjteményt létrehozók és működtetők nem titkolt célja ugyanakkor, hogy a 20. és 21. századi magyar zenét segítse bekapcsolódni a nemzetközi vérkeringésbe.Feladatkör:

1. Magyar zeneszerzők hagyatékának őrzése, archiválása, digitalizálása

2. A 20-21. századi magyar zeneszerzés-történet kutatása, elemzése
3. A 20. századi magyar zenetudomány-történet feldolgozása
4. A magyar operett történetének kutatása (1859–1960)
5. A magyar szórakoztató- és könnyűzene történetének kutatása
6. A magyarországi zenei előadói praxis történetének kutatása
7. A magyar zenei intézménytörténet és hangversenyélet kutatása

 

Kiemelt hírek és események

Évfordulók nyomában 2018 címmel rendezi meg hagyományos konferenciáját a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum november 22-én, az MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók termében (1014 Budapest, Táncsics Mihály u. 7.). A konferencia és a hozzá kapcsolódó hangverseny részletes programja itt tekinthető meg.

nov22

Ránki György a Pomádé király új ruhája című operájának kéziratát 2018 nyarán restauráltatta az MTA BTK ZTI 20-21. Századi Magyar Zenei Archívuma. A restaurált dokumentumról és Bősze Tímea munkájáról a papageno.hu készített hírt, amely itt tekinthető meg.

 

szept30

Ozsvárt Viktória két évre elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia fiatal kutatói ösztöndíját. A 2018. szeptember 1-én induló projekt Lajtha László életművének feldolgozását, gondozását és kutatását finanszírozza.

 

szept1

Archívumunk három munkatársa elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Új Nemzeti Kiválóság Program 2018/2019-es ösztöndíját. A doktorandusz kategóriában Laskai Anna „A Filharmóniai Társaság Dohnányi-korszakának kezdetei: előzmények, intézmény- és recepciótörténet (1915–1923)” című programjával, a doktorjelöltek között Ozsvárt Viktória „A népzene megjelenési formái a magyar zeneszerzésben 1945 és 1967 között” című és Tihanyi Zsuzsanna „Beethoven zongoraszonátái korai közreadásainak és kéziratainak összehasonlítása, elemzése” című pályázatával nyert támogatást.

 

aug29

Zenéről szólva – megközelítések, módszerek, eredmények címmel rendez kétnapos, interdiszciplináris konferenciát a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum 2018. június 6-án és 7-én, az MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók termében (1014 Budapest, Táncsics Mihály u. 7.). Az esemény részletes programja itt tekinthető meg.

jun6

Az Óbudai Társaskörben Kósa György művei hangoznak fel 2018. február 23-án. A koncert meghívója itt tekinthető meg.

 

feb23

A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum konferenciafelhívást tesz közzé. A konferencia címe: Zenéről szólva – megközelítések, módszerek, eredmények. A jelentkezési határidő: 2018. április 15. A felhívás itt olvasható.  

jun7

Az MTA BTK Zenetudományi Intézet 20–21. Századi Magyar Zenei Archívuma 2018. január 9-én mutatja be Kovács Sándor közreműködésével a Dohnányi-év kapcsán megjelent kiadványokat (Dohnányi: Vonósnégyesek I., "Az utolsó romantikus: Dohnányi amerikai koncertfelvételei" – CD-k, Dohnányi-tanulmányok 2017). A Rondo Quartet a zeneszerző két a-moll vonósnégyesét (1893, 1926) adja elő. A részletes meghívó innen tölthető le.

 

jan9