A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum

 

A Magyar Tudományos Akadémia Lendület-programjának keretében 2012. július 1-jén jött létre az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetében a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport, amelynek elsődleges célja, hogy összegyűjtse, archiválja, elemezze és értelmezze, valamint kutathatóvá tegye a 20. századi magyar zene dokumentumait, továbbá hogy e kutatások eredményeit a szakmabeli érdeklődők és a nagyobb nyilvánosság elé tárja. Az archívum és kutatócsoport források sokaságát kívánja összegyűjteni, mégpedig nem kizárólag a komoly és kortárs zene köréből, de tevékenységi területei közé tartozik a 20. század magyarországi szórakoztató és könnyűzenéjének feldolgozása is. Az archívumban őrzött dokumentumok – köztük Dohnányi Ernő és Lajtha László rendkívül becses hagyatéka – a magyarországi kulturális örökség részét képezik.
A gyűjteményt létrehozók és működtetők nem titkolt célja ugyanakkor, hogy a 20. és 21. századi magyar zenét segítse bekapcsolódni a nemzetközi vérkeringésbe.Feladatkör:

1. Magyar zeneszerzők hagyatékának őrzése, archiválása, digitalizálása

2. A 20-21. századi magyar zeneszerzés-történet kutatása, elemzése
3. A 20. századi magyar zenetudomány-történet feldolgozása
4. A magyar operett történetének kutatása (1859–1960)
5. A magyar szórakoztató- és könnyűzene történetének kutatása
6. A magyarországi zenei előadói praxis történetének kutatása
7. A magyar zenei intézménytörténet és hangversenyélet kutatása

 

Kiemelt hírek és események

Az Óbudai Társaskörben Kósa György művei hangoznak fel 2018. február 23-án. A koncert meghívója itt tekinthető meg.

 

feb23

A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum konferenciafelhívást tesz közzé. A konferencia címe: Zenéről szólva – megközelítések, módszerek, eredmények. A jelentkezési határidő: 2018. április 15. A felhívás itt olvasható.  

jun7

Az MTA BTK Zenetudományi Intézet 20–21. Századi Magyar Zenei Archívuma 2018. január 9-én mutatja be Kovács Sándor közreműködésével a Dohnányi-év kapcsán megjelent kiadványokat (Dohnányi: Vonósnégyesek I., "Az utolsó romantikus: Dohnányi amerikai koncertfelvételei" – CD-k, Dohnányi-tanulmányok 2017). A Rondo Quartet a zeneszerző két a-moll vonósnégyesét (1893, 1926) adja elő. A részletes meghívó innen tölthető le.

 

jan9