2014

           
 
           

2014-ben a Magyar Művészeti Akadémia Néprajzi Tagozata és az MTA BTK Zenetudományi Intézet együttműködésével elindult a „Tiszta forrás település” program, melynek keretében a Magyar Művészeti Akadémia minden évben négy település részére „Tiszta forrás település” címet adományoz.

Az alapítás évében népzenekutatásunk négy legfontosabb szereplője, Vikár Béla, Kodály Zoltán, Bartók Béla és Lajtha László gyűjtőhelyei közül Mezőkövesd, Mohács, Felsőireg és Bogyiszló kapta a megtisztelő címet, az azzal járó emléktáblát és egy-egy DVD-t, mely az MTA BTK Zenetudományi Intézet és a Néprajzi Múzeum népzenei gyűjteményében őrzött, az adott településről gyűjtött, tudományosan ellenőrzött és válogatott dallamok felvételeit valamint a hozzájuk tartozó dokumentációt tartalmazza.

Az átadó ünnepségre 2014. április 1-én – Vikár Béla születésnapján – került sor a Zenetudományi Intézet Bartók termében.

Bogyiszló    Felsőireg    Mezőkövesd    Mohács

2015

               

A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézete Bartók-termében Hetes település képviseletében Török Tiborné polgármestere vette át a "Tiszta forrás település" emléktáblát, valamint a Vikár Béla által gyűjtött népdalokból készített összeállítást. Gyula város Bartók Béla munkássága elismeréseként kapta meg a díjat, amelyet a város alpolgármestere, Kónya István vett át.

(hetes.hu)

Gyula    Hetes

2016

           
 
           
 
           

2016-ban harmadik alkalommal adták át a "Tiszta forrás település" emléktáblát az MTA BTK Zenetudományi Intézetben, ezúttal két határon túli településnek: az erdélyi Ditrónak és a felvidéki Nagymegyernek. Az elismerést Puskás Elemér gyergyóditrói és Lojkovič Sámuel nagymegyeri polgármesterek vették át a Zenetudományi Intézet, a Néprajzi Múzeum és a Hagyományok Háza igazgatóitól.

(parameter.sk, Hargita Népe)

Ditró    Nagymegyer