The building of the RCH Institute for Musicology will be closed between November 1, 2022 and March 31, 2023 due to technical reasons. The staff of the Institute can be reached by email. Thank you for your understanding!

 

This closure only concerns the Institute itself, the Museum of Music History is still open from 10:00 to 16:00 every day, except for Mondays.

jan

 

Riskó Kata: „Mi lenne ebből a fölséges cserjéből […], ha sugár, lombos fává nevelnék!” A magyar zene összegyűjtésének eszméje (1889–1896)

Bartók terem, 2022. január 27. csütörtök, 10 óra

video

A milleniumi rendezvényekre készülő magyar közéletben újra és újra felmerült a magyar zene művelése, oktatása, illetve a magyar műzene támogatása iránti igény. Ez a politikában is teret kapott. Az ellenzéki követelések középpontjában kezdetben az állt, hogy az újonnan alapított Zeneakadémián kizárólag magyar nyelven tanítsanak, és hogy hangsúlyosabb legyen a magyar zene sajátosságainak oktatása. Ez hamarosan kibővült a magyar zenei emlékek összegyűjtésének, közzétételének, egy „zenei emléktár” létrehozásának, a nép ajkán élő, sőt a rokonnépi dallamok rögzítésének tervével, később a fonográfos gyűjtést is szorgalmazták. A magyar zenetörténetet kutató tudósok, az azt népszerűsítő zenészek, a magyar zene ügyét propagáló politikusok és az egzaktságra törekvő népzenegyűjtés fontosságát hangsúlyozó néprajzkutatók különböző intézményekben, szervezetekben együttműködve formálták az erről szóló diskurzust. Előadásomban a millenium előtti évek magyar zenével kapcsolatos közbeszédét és ennek a modern magyar népzenei és zenetörténeti kutatás megszületésére gyakorolt közvetlen és közvetett hatásait vizsgálom.

 

Az eseményt személyes részvétellel tartjuk meg, ám az előadást a Zenetudományi Intézet interneten keresztül Zoom-alkalmazással élőben is közvetíti, valamint a későbbiekben az Intézet honlapján is elérhetővé teszi. A valós idejű közvetítéshez az alábbi linkre kattintva tud csatlakozni: https://zoom.us/j/95665410973?pwd=ZUxGKzdIelV4N3ZxdmNYN0xjdmc2Zz09. (Meeting ID: 956 6541 0973. Passcode: 595080. Ezekre nincs szükség, amennyiben a linkre kattintva csatlakozik.)