jan24

 

Bukáné Kaskötő Marietta: Reform magyar módra: pillanatképek a budavári Nagyboldogasszony-templom (Mátyás templom) zenei életéből Bogisich Mihály működése idején (1882–1898)

BTK Zenetudományi Intézet, Bartók terem, 2022. március 24. csütörtök, 10 óra

1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 7.

video

A magyar katolikus egyházzenei élet 1860-as évektől nyomon követhető fokozatos átalakulását a századforduló legnagyobb horderejű egyházzenei reformáramlata, a cecilianizmus váltotta ki. A mozgalom 1897-ben öltött intézményesült formát a Bogisich Mihály vezetésével létrejött Országos Magyar Cecília Egyesület keretei között. Előadásomban arra keresem a választ, hogy milyen tényezők késleltethették ilyen jelentős mértékben a reform intézményesült formában történő magyarországi megjelenését? Egyáltalán: a Cecília-mozgalom magyarországi történetének egésze felől megközelítve a kérdést, valóban az átmeneti megtorpanás időszakaként kell-e értékelnünk a reform első nyomainak megjelenésétől számított három évtizedet? A felvetett kérdések megválaszolására az 1882 és 1898 közötti periódus, azaz Bogisich budavári Nagyboldogasszony-templomban eltöltött szolgálati idejének vizsgálatán keresztül vállalkozom. Az OMCE megalakulásának közvetlen előzményei és Bogisich budavári működése között fennálló feltételezett összefüggést a plébániai historia domus, a levéltár és az archivális kottatár, valamint a korabeli sajtóorgánumok anyagának együttes vizsgálatával igyekszem megvilágítani.

 

Az eseményt személyes részvétellel tartjuk meg, ám az előadást a Zenetudományi Intézet interneten keresztül Zoom-alkalmazással élőben is közvetíti, valamint a későbbiekben az Intézet honlapján elérhetővé teszi. Valós idejű közvetítéshez az alábbi linkre kattintva tud csatlakozni pár perccel az esemény előtt: https://zoom.us/j/92048164058?pwd=R200cW1rVXZicStqZVEwdWtndU1wdz09. (Meeting ID: 920 4816 4058. Passcode: 108376. Ezekre nincs szükség, amennyiben a linkre kattintva csatlakozik.)