The building of the RCH Institute for Musicology will be closed between November 1, 2022 and March 31, 2023 due to technical reasons. The staff of the Institute can be reached by email. Thank you for your understanding!

 

This closure only concerns the Institute itself, the Museum of Music History is still open from 10:00 to 16:00 every day, except for Mondays.

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont magazinműsorának első adását 2022. május 8-án, vasárnap vetíti az M5 televíziós csatorna délután 15 óra 41 perctől. (Ismétlés 2022. május 10-én, kedden 8 óra 27 perctől.) A 10 részes Penna magazin december végéig 4 hetente jelenik meg. Az első részben Balogh Balázs, a BTK főigazgatója mutatja be a kutatóközpontot, majd Bernáth László, a BTK  Filozófiai Intézetének tudományos munkatársa a mesterséges intelligencia és a morális felelősség kérdését járja körül az önvezető autók kapcsán. A félórás epizódban Perenyei Monika gyűjteményvezető, a BTK Művészettörténeti Intézet tudományos munkatársa ismerteti a Pszichiátriai Művészeti Gyűjteményt, amelyet az elmúlt 150 évben elmeorvosok gyarapítottak pácienseik alkotásaiból. Balogh Margit, a BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója pedig Mindszenty József fegyencként töltött éveiről beszél a volt Conti utcai börtön épületében, amelynek falai között a bíboros, Magyarország utolsó hercegprímása raboskodott.

 

 

A műsorról

Hogyan dolgoznak a kutatók? Mik azok a bölcsészettudományok? Milyen munka előz meg egy publikációt? Miként zajlik a terepmunka? A Bölcsészettudományi Kutatóközpont most induló szakmagazinjában többek között ezekre a kérdésekre adunk választ, mert hiszünk benne, hogy a tudomány nemcsak hasznos és érthető, hanem izgalmas is.

Legyen szó akár filozófiáról, irodalomtudományról, művészettörténetről, néprajzról, régészetről, archeogenomikáról, történelemről, klasszika-filológiáról vagy éppen zenetudományról, az Eötvös Loránd Kutatóhálózat ernyője alatt működő Bölcsészettudományi Kutatóközpont intézetei sorra szállítják az új, izgalmas és meghatározó eredményeket, amelyekről a nagyközönségnek is tudnia érdemes. Az intézetekben folyó munka korszerű és közérthető ismertetése mellett azt is fontos hangsúlyozni, hogy nem csak egyéni kutatások folynak. A kutatóközpont együttműködési lehetőséget nyújt a különböző szaktudományi területek tudósainak olyan közös kutatások folytatására, amelyek interdiszciplináris megközelítést igényelnek.

penna cimlap

A magazinban tervezünk tematikus adásokat, ahol egyetlen téma vagy helyszín kapcsán összetalálkozhatnak különböző tudományterületek. Az adásokon átívelő anyagokat igyekszünk terepmunkával, könyvtári és levéltári kutatásokkal és a legérdekfeszítőbb gyűjteményeinkkel fűszerezni. A műsorban a legváltozatosabb témák kerülnek szóba a régészeti feltárásoktól a néprajzi tájkutatásokon át a mesterséges intelligenciáig. A szabad szerkesztésű, igényes és ötletes szakmagazint a ritmizált anyagokon, a kreatív feldolgozáson és az élvezetes történeteken túl a kettős narráció teszi még izgalmasabbá: egy fiatal lány és egy fiatal fiú párbeszéde szövi át a műsort. Kettejük dialógusokra épülő narrációja élővé varázsolja a nem egyszer száraz jelzővel megterhelt tudományos világ kulisszatitkait. 

A műsorunk címét adó Penna az írás jelképe: egy eszköz, amely évszázadokig kísérte a forrástól a könyvespolcig, a gondolattól a tudományig a tudósokat, akik nyomán mai kutatói hagyományaink kialakultak. 10 részes sorozatunk célja az, hogy a maga lenyűgöző valójában, modern köntösben és közérthető megfogalmazásban tárja a nézők elé a bölcsészettudomány világát. Megtekintésével letisztult kép alakulhat ki minden nézőben a kutatásokról és a mögöttük álló tudósokról, akik valamennyien szakterületük – sokszor nemzetközileg is – elismert képviselői.