A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum

 

A Magyar Tudományos Akadémia Lendület-programjának keretében 2012. július 1-jén jött létre az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetében a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport, amelynek elsődleges célja, hogy összegyűjtse, archiválja, elemezze és értelmezze, valamint kutathatóvá tegye a 20. századi magyar zene dokumentumait, továbbá hogy e kutatások eredményeit a szakmabeli érdeklődők és a nagyobb nyilvánosság elé tárja. Az archívum és kutatócsoport források sokaságát kívánja összegyűjteni, mégpedig nem kizárólag a komoly és kortárs zene köréből, de tevékenységi területei közé tartozik a 20. század magyarországi szórakoztató és könnyűzenéjének feldolgozása is. Az archívumban őrzött dokumentumok – köztük Dohnányi Ernő és Lajtha László rendkívül becses hagyatéka – a magyarországi kulturális örökség részét képezik.
A gyűjteményt létrehozók és működtetők nem titkolt célja ugyanakkor, hogy a 20. és 21. századi magyar zenét segítse bekapcsolódni a nemzetközi vérkeringésbe.Feladatkör:

1. Magyar zeneszerzők hagyatékának őrzése, archiválása, digitalizálása

2. A 20–21. századi magyar zeneszerzés-történet kutatása, elemzése
3. A 20. századi magyar zenetudomány-történet feldolgozása
4. A magyar operett történetének kutatása (1859–1960)
5. A magyar szórakoztató- és könnyűzene történetének kutatása
6. A magyarországi zenei előadói praxis történetének kutatása
7. A magyar zenei intézménytörténet és hangversenyélet kutatása

 

Kiemelt hírek és események

A koronavírus terjedésének lelassítása érdekében a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója otthoni munkavégzést rendelt el. A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum határozatlan ideig zárva tart. Kutatási kérdésekkel az Archívum vezetőjéhez, Dalos Annához kell fordulni (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

jan1

 

Április 1-jétől két új taggal bővült a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum munkatársainak köre. Maklári Dalma a digitális gyűjtemények rendezéséért lesz felelős, Kiss Mária pedig dokumentumokat digitalizál.

 

jan1

„A zenéről feketén-fehéren” címmel Szabó Ferenc János volt a Magyar Katolikus Rádió Kvaterka című műsorának vendége. A műsor fél évig visszahallgatható innen.

 

jan1

Az Élet és Irodalomban Várkonyi Benedek készített interjút Dalos Annával, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum vezetőjével a 20. századi magyar zene kutatásáról és befogadásának nehézségeiről. Az interjú itt olvasható.

 

jan1

Bódi Lóránt, Huhák Heléna és Barna Emília beszélgetett Ignácz Ádámmal "A lemezjátszóktól az online zenehallgatásig" címmel a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Glossza című podcast-sorozatának 2. adásában. A beszélgetés itt hallgatható meg.

 

jan1

A Cardiff University és a londoni Royal College of Music Carmen Abroad elnevezésű honlapján megjelent Szabó Ferenc János „Le beau idéal in Hungary: The reception of the modern French singing style in Budapest” című tanulmánya. A publikáció itt érhető el.

 

jan1

A Magyar Katolikus Rádió Kvaterka című műsorában Ruff Béla Szabó Ferenc Jánossal beszélgetett „Barázdákba zárt rímek és ritmusok” címmel régi magyar hanglemezekről. A műsor fél évig visszahallgatható innen.

 

jan1

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya Zenetudományi Bizottsága 2021. február 26-án tartotta alakuló ülését. A bizottság Dalos Annát, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum vezetőjét elnökké, Kusz Veronikát, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum tudományos főmunkatársát pedig titkárrá választotta. Mindkettejük megbizatása 2023. december 31-ig szól.

 

jan1

Szabó Ferenc János a Karc FM Karcolat című műsorában beszélt régi magyar hangfelvételekkel kapcsolatos kutatásairól, valamint az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárának új, Hangtár elnevezésű tudástáráról. Az interjú itt hallgatható meg.

 

jan1