A BTK Zenetudományi Intézet székháza 2022. november 1. és 2023. március 31. között technikai okok miatt zárva tart. Az Intézet munkatársai csak emailen érhetők el. Kérjük szíves megértésüket!

 

A zárás csak az Intézetre vonatkozik, a Zenetörténeti Múzeum továbbra is nyitva tart, hétfő kivételével naponta 10–16 óra között!

A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum

 

A Magyar Tudományos Akadémia Lendület-programjának keretében 2012. július 1-jén jött létre az Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetében a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport, amelynek elsődleges célja, hogy összegyűjtse, archiválja, elemezze és értelmezze, valamint kutathatóvá tegye a 20. századi magyar zene dokumentumait, továbbá hogy e kutatások eredményeit a szakmabeli érdeklődők és a nagyobb nyilvánosság elé tárja. Az archívum és kutatócsoport források sokaságát kívánja összegyűjteni, mégpedig nem kizárólag a komoly és kortárs zene köréből, de tevékenységi területei közé tartozik a 20. század magyarországi szórakoztató és könnyűzenéjének feldolgozása is. Az archívumban őrzött dokumentumok – köztük Dohnányi Ernő és Lajtha László rendkívül becses hagyatéka – a magyarországi kulturális örökség részét képezik.
A gyűjteményt létrehozók és működtetők nem titkolt célja ugyanakkor, hogy a 20. és 21. századi magyar zenét segítse bekapcsolódni a nemzetközi vérkeringésbe.Feladatkör:

1. Magyar zeneszerzők hagyatékának őrzése, archiválása, digitalizálása

2. A 20–21. századi magyar zeneszerzés-történet kutatása, elemzése
3. A 20. századi magyar zenetudomány-történet feldolgozása
4. A magyar operett történetének kutatása (1859–1960)
5. A magyar szórakoztató- és könnyűzene történetének kutatása
6. A magyarországi zenei előadói praxis történetének kutatása
7. A magyar zenei intézménytörténet és hangversenyélet kutatása

 

Hírek és események

2022. november 1. és 2023. március 31. között a BTK Zenetudományi Intézete, s így a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum is a rezsiköltségek csökkentése érdekében zárva tart. A kutatók kéréseit a zárvatartás ideje alatt is igyekszünk online formában teljesíteni. A Zenetörténeti Múzeum ebben az időszakban is látogatható, A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum kincsei című kiállítás megtekinthető.

jan1
A Nemzeti Kulturális Alap Zeneművészeti Kollégiuma 3 millió forinttal támogatta a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum 2023 áprilisában megnyitni tervezett Ligeti György-emlékkiállításának létrehozását, 800.000 forinttal pedig a 2023 májusában tartandó nemzetközi Ligeti-konferencia hangversenyeit.  

jan1

A Magyar Tudományos Akadémia – a Nemzetközi Konferenciaszervezési Pályázat keretében – egy millió forinttal támogatja a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum 2023 májusára tervezett Kylwiria and Other Explorations. An International Musicological Conference on György Ligeti's Centenary elnevezésű konferenciáját. A konferencia programja 2023 áprilisában lesz elérhető honlapunkon.

 

jan1

Dalos Anna, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum vezetője előadást tartott Kecskeméten, a Kodály Társaság és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár közös szervezésű, évfordulós Kodály-előadássorozatán. Az előadás, amelynek címe Kodály és a magyar tehetség, megtekinthető a Katona József Könyvtár youtube-csatornáján.

 

jan1

A Bartók Rádió Összhang című műsorában 2022. november 23-án Ránki György válogatott írásairól a kötetet közreadó Ozsvárt Viktóriával, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum tudományos segédmunkatársával ifj. Bazsinka József beszélgetett. A beszélgetés harminc napig visszahallgatható az alábbi linken.

 

jan1

A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum fennállásának tizedik évfordulója alkalmából A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum tíz éve címmel reprezentatív kötetet jelentetett meg Dalos Anna, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum vezetője szerkesztésében a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézete. A kiadvány, amelyben az Archívum gyűjteményeiről szóló tanulmányok olvashatók Dalos Anna, Ignácz Ádám, Kusz Veronika, Laskai Anna és Ozsvárt Viktória tollából, továbbá amely az elmúlt tíz év tevékenységeinek és eseményeinek adatait tartalmazza, a Penna Bölcsész Könyvesboltban vásárolható meg.

 

jan1

„Mesterem emlékének.” Vázsonyi Bálint és az első Dohnányi-monográfia címmel jelent meg Kusz Veronika, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum tudományos főmunkatársa kismonográfiája az Archívum Musicologia Hungarica című zenetudománytörténeti sorozata negyedik köteteként. A kötet megrendelhető a Penna Könyvesboltban.

 

jan1

Új forrásközlő sorozatot indított a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum (sorozatszerkesztő: Dalos Anna). A Bölcsészettudományi Kutatóközpont és az Editio Musica Budapest Zeneműkiadó Kft. kiadásában most megjelent első kötet Ránki György írásait tartalmazza az Archívum tudományos segédmunkatársa, Ozsvárt Viktória közreadásában. A tervek szerint a sorozat évente egy kötettel fog bővülni.

 

jan1