A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum

 

A Magyar Tudományos Akadémia Lendület-programjának keretében 2012. július 1-jén jött létre az Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetében a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport, amelynek elsődleges célja, hogy összegyűjtse, archiválja, elemezze és értelmezze, valamint kutathatóvá tegye a 20. századi magyar zene dokumentumait, továbbá hogy e kutatások eredményeit a szakmabeli érdeklődők és a nagyobb nyilvánosság elé tárja. Az archívum és kutatócsoport források sokaságát kívánja összegyűjteni, mégpedig nem kizárólag a komoly és kortárs zene köréből, de tevékenységi területei közé tartozik a 20. század magyarországi szórakoztató és könnyűzenéjének feldolgozása is. Az archívumban őrzött dokumentumok – köztük Dohnányi Ernő és Lajtha László rendkívül becses hagyatéka – a magyarországi kulturális örökség részét képezik.
A gyűjteményt létrehozók és működtetők nem titkolt célja ugyanakkor, hogy a 20. és 21. századi magyar zenét segítse bekapcsolódni a nemzetközi vérkeringésbe.Feladatkör:

1. Magyar zeneszerzők hagyatékának őrzése, archiválása, digitalizálása

2. A 20–21. századi magyar zeneszerzés-történet kutatása, elemzése
3. A 20. századi magyar zenetudomány-történet feldolgozása
4. A magyar operett történetének kutatása (1859–1960)
5. A magyar szórakoztató- és könnyűzene történetének kutatása
6. A magyarországi zenei előadói praxis történetének kutatása
7. A magyar zenei intézménytörténet és hangversenyélet kutatása

 

Hírek és események

A svédországi Örebro Egyetem zenei, színházi és képzőművészeti fakultása 2024. április 9. és 11. között a stockholmi Olasz Kulturális Intézetben rendezte meg a Neue Sachlichkeit North and South. Transforming Music during the European Interwar Years (and Beyond) című konferenciát. A szimpózium előadói a Neue Sachlichkeit jelenséget vizsgálták zeneszerzés-történeti, zeneesztétikai, hatás- és médiatörténeti, valamint előadóművészeti szempontból. Szabó Ferenc János, a HUN-REN BTK Zenetudományi Intézetének tudományos munkatársa „Record criticism and new attitudes of music listeners” című előadásában Polgár Tibor zeneszerző a Tükör folyóiratban megjelent hanglemezkritikáinak elemzésével a harmincas évek új, objektívebb, a gépzene által életre hívott zenehallgatási módjait tárgyalta.

A konferencia programja itt megtekinthető: https://www.oru.se/english/schools/music-theatre-and-art/research/conference-neue-sachlichkeit-north-and-south-9-11-april-2024/

 

jan1

 

 

2024. március 13-án a Bartók Rádió Összhang című műsorában Laskai Anna, az archívum tudományos segédmunkatársa Katona Mártával beszélgetetett a tavaly megjelent, Csuka Béláról szóló kismonográfiájáról: Egy előadóművész-gondolkodó portréja. Csuka Béla (1893–1957) gordonkaművész zenetudományi munkássága. Az interjúban két további kiadványról is szó esett: a Pillanatképek egy zenekar történetéből. Kiállítás a Budapesti Filharmóniai Társaság fennállásának 170. évfordulója alkalmából című kétnyelvű kiállítási katalógusról, valamint a Kusz Veronikával közösen közreadott hasonmás-fakszimile kiadványról: Franz Schubert–Dohnányi Ernő: f-moll fantázia zenekarra / Franz Schubert–Ernst von Dohnányi: Fantasy in F Minor for Orchestra.Az interjú itt (ÖSSZHANG - ZENEI ÉLET AKTUALÍTÁSAI) érhető el. 

 

jan1

 

Megjelent Szabó Ferenc János His Master's Voice, 1928. A Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium gramofonakciója című kismonográfiája a Musicologia Hungarica sorozat 6. köteteként (sorozatszerkesztő: Dalos Anna). A kötet megvásárolható a Penna Könyvesbolt-ban.

 

jan1

 

2024. január 18-án jelent meg az archívum munkatársa, Laskai Anna szerkesztésében a Pillanatképek egy zenekar történetéből. Kiállítás a Budapesti Filharmóniai Társaság fennállásának 170. évfordulója alkalmából című kétnyelvű kiállítási katalógus. A novemberben megnyílt kiállítás továbbra is látogatható a Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeumában, ahol –  a Penna Könyvesbolt mellett – a kötet meg is vásárolható. 

 

jan1

 

2023. december 21-én jelent meg az archívum két munkatársa, Kusz Veronika és Laskai Anna közreadásában Dohnányi Ernő Franz Schubert zongorára írt kompozíciójának, az f-moll fantázia zenekari hangszerelésének hasonmás fakszimile-kiadása kétnyelvű – magyar és angol – bevezető tanulmánnyal. A kötet megvásárolható a Penna Könyvesboltban. A kötet megrendelhető a Penna Könyvesboltban.

 

jan1

 

2023. december 6-án a Bartók Rádió Összhang című műsorában a Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeumában, 2023. november 16-án, a Budapesti Filharmóniai Társaság fennállásának 170. évfordulója alkalmából megnyílt Pillanatképek egy zenekar történetéből című kiállításról Kecskés Barbara beszélgetett az együttes elnökével, Tóth Lászlóval és az archívum tudományos segédmunkatársával, Laskai Annával. Az interjú itt érhető el.  

jan1

A cseh állam kutatási alapjának (GAČR) támogatásával az olomouci Palacký Egyetem zenetudományi tanszékén nemzetközi kutatócsoport alakul, amely a csehszlovák, lengyel és magyar populáris zenei cserekapcsolatokat és regionális együttműködéseket vizsgálja a hidegháború időszakában. A kutatócsoport tagjaként, 2024-től három éven át Ignácz Ádám is a tanszék munkatársa lesz.

 

jan1

Egy előadóművész-gondolkodó portréja. Csuka Béla (1893–1957) gordonkaművész zenetudományi munkássága címmel jelent meg Laskai Anna, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum tudományos segédmunkatársa kismonográfiája az Archívum Musicologia Hungarica című zenetudománytörténeti sorozata ötödik köteteként. A kötet megrendelhető a Penna Könyvesboltban.  

jan1

A Budapesti Filharmóniai Társaság fennállásának százhetvenedik évfordulója alkalmából Pillanatképek egy zenekar történetéből címmel nyílik kiállítás a HUN-REN  BTK Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeumában 2023. november 16-án 16 órakor. Az eseményen közreműködik Soltész Ágnes (hegedű), Tóth Balázs (brácsa) és Stankowsky Endre (gordonka), a kiállítást bemutatja Laskai Anna, a kiállítás kurátora. A kiállításmegnyitó a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat része. A meghívó itt tekinthető meg.

jan1

Szabó Ferenc János, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum tudományos munkatársa idén hetedik alkalommal vett részt a bécsi székhelyű Gesellschaft für Historische Tonträger évente megrendezett „Diskografentag” elnevezésű nemzetközi konferenciáján. Eternola Edison Bell. The history of a short-lived label (1928–1931)” című, online megtartott előadásában az Eternola Mechanikai Rt tevékenységét, magyar hangfelvételeit és nemzetközi kapcsolatrendszerét mutatta be. A konferencia teljes programja itt tekinthető meg.

 

jan1

A dal kimozdítása címmel szervez interdiszciplináris konferenciát és koncertet 2023. október 28-án 9 óra 20 perctől a BMC Könyvtárban Kappanyos András (HUN-REN BTK ITI); Fazekas Gergely (LFZE) és Ignácz Ádám (HUN-REN BTK ZTI). A 19 órakor kezdődő hangverseny előzetes regisztrációhoz kötött, előadói: Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Bolcsó Bálint. A konferencia részletes programja itt, további információ itt található.

 

jan1

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett Ligeti-labirintus című kiállítás záróeseményére 2023. október 3-án 16 órakor kerül sor a BTK Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeumában. Az eseményen közreműködik Lökösházi Mária (ének) és Holló Mariann (zongora), a kiállításon kurátori tárlatvezetést tart Dalos Anna és Kerékfy Márton. A mehívó itt tekinthető meg.

jan1
Szabó Ferenc János, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum tudományos munkatársa részt vett az International Association of Sound and Audiovisual Archives éves konferenciáján. Turkish Folk Music Sound Archive – in Hungarian context címmel előadást tartott Bartók Béla egy népzenei hangtárra vonatkozó javaslatáról, valamint részt vett az IASA diszkográfiai bizottságának munkájában. A bizottság ülésén tisztújításra került sor, melyen a bizottság alelnökévé választották. A IASA diszkográfiai bizottságának új elnöksége: Peter Laurence, Harvard University Library (elnök), Szabó Ferenc János, Budapest, ZTI (alelnök), Filip Šir, Prága, Nemzeti Múzeum (titkár).  

jan1

Az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából Dalos Anna, a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum vezetője kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikeresztje (Polgári Tagozat) kitüntetésben részesült.

 

jan1

Dalos Anna, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum vezetője keynote előadást tart Los Angelesben (Colburn School) az ötven éves Nemzetközi Kodály Társaság Connecting Humanity Through Music című szimpóziumán. Az előadás címe: Kodály Zoltán humanizmusa. A konferencia programja innen tölthető le.

 

jan1

2023 júliusában megjelent a Translation, Adaptation, and Intertextuality in Hungarian Popular Music című tanulmánykötet a berlini Peter Lang kiadó gondozásában. A kötetben Ignácz Ádám szerkesztőként és szerzőként, Szabó Ferenc János pedig szerzőként működött közre. A könyv megrendelhető a kiadó honlapjáról.   

jan1

Ozsvárt Viktória, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum tudományos segédmunkatársa 2023. június 10-én szombaton 15 órakor a 94. Ünnepi Könyvhét keretében, a Vörösmarty tér 27-es pavilonjában (Balssai Kiadó) dedikálja Álomkép és valóság. Lajtha László utolsó alkotókorszaka című monográfiáját. A részletes program és a pontos helyszín itt található.

 

jan1

Álomkép és valóság. Lajtha László utolsó alkotókorszaka címmel a Balassi Kiadó gondozásában megjelent Ozsvárt Viktória, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum tudományos segédmunkatársa monográfiája. A kötet megvásárolható a nagyobb könyvesboltokban.

 

jan1

A BTK Zenetudományi Intézet 20–21. Századi Magyar Zenei Archívuma és a bécsi Universität für Musik und Darstellende Kunst Zenetudományi Intézete a bázeli Paul Sacher Alapítvánnyal és a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társasággal együttműködve május 10. és 13. között Bécsben és Budapesten nemzetközi konferenciát rendez Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából Kylwiria and Other Explorations címmel. Az esemény programjáról és résztvevőiről itt lehet tájékozódni. A konferencia szervezői: Dalos Anna, Julia Heimerdinger, Kerékfy Márton és Heidy Zimmermann.  jan1

2022. november 1. és 2023. március 31. között a BTK Zenetudományi Intézete, s így a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum is a rezsiköltségek csökkentése érdekében zárva tart. A kutatók kéréseit a zárvatartás ideje alatt is igyekszünk online formában teljesíteni. A Zenetörténeti Múzeum ebben az időszakban is látogatható, A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum kincsei című kiállítás megtekinthető.

jan1
A Nemzeti Kulturális Alap Zeneművészeti Kollégiuma 3 millió forinttal támogatta a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum 2023 áprilisában megnyitni tervezett Ligeti György-emlékkiállításának létrehozását, 800.000 forinttal pedig a 2023 májusában tartandó nemzetközi Ligeti-konferencia hangversenyeit.  

jan1

A Magyar Tudományos Akadémia – a Nemzetközi Konferenciaszervezési Pályázat keretében – egy millió forinttal támogatja a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum 2023 májusára tervezett Kylwiria and Other Explorations. An International Musicological Conference on György Ligeti's Centenary elnevezésű konferenciáját. A konferencia programja 2023 áprilisában lesz elérhető honlapunkon.

 

jan1

Dalos Anna, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum vezetője előadást tartott Kecskeméten, a Kodály Társaság és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár közös szervezésű, évfordulós Kodály-előadássorozatán. Az előadás, amelynek címe Kodály és a magyar tehetség, megtekinthető a Katona József Könyvtár youtube-csatornáján.

 

jan1

A Bartók Rádió Összhang című műsorában 2022. november 23-án Ránki György válogatott írásairól a kötetet közreadó Ozsvárt Viktóriával, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum tudományos segédmunkatársával ifj. Bazsinka József beszélgetett. A beszélgetés harminc napig visszahallgatható az alábbi linken.

 

jan1

A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum fennállásának tizedik évfordulója alkalmából A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum tíz éve címmel reprezentatív kötetet jelentetett meg Dalos Anna, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum vezetője szerkesztésében a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézete. A kiadvány, amelyben az Archívum gyűjteményeiről szóló tanulmányok olvashatók Dalos Anna, Ignácz Ádám, Kusz Veronika, Laskai Anna és Ozsvárt Viktória tollából, továbbá amely az elmúlt tíz év tevékenységeinek és eseményeinek adatait tartalmazza, a Penna Bölcsész Könyvesboltban vásárolható meg.

 

jan1

„Mesterem emlékének.” Vázsonyi Bálint és az első Dohnányi-monográfia címmel jelent meg Kusz Veronika, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum tudományos főmunkatársa kismonográfiája az Archívum Musicologia Hungarica című zenetudománytörténeti sorozata negyedik köteteként. A kötet megrendelhető a Penna Könyvesboltban.

 

jan1

Új forrásközlő sorozatot indított a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum (sorozatszerkesztő: Dalos Anna). A Bölcsészettudományi Kutatóközpont és az Editio Musica Budapest Zeneműkiadó Kft. kiadásában most megjelent első kötet Ránki György írásait tartalmazza az Archívum tudományos segédmunkatársa, Ozsvárt Viktória közreadásában. A tervek szerint a sorozat évente egy kötettel fog bővülni.

 

jan1