A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum adatbázisai

 

Adatbázis Leírás

Budapesti hangversenyek adatbázisa

Bartók Correspondence

A folyamatosan bővülő, de már jelenleg is 20.000 adatot tartalmazó Budapesti Hangversenyek Adatbázisa a főváros 20. században elhangzott koncertjeinek műsorát tartalmazza, az előadókra, művekre, zeneszerzőkre, időpontokra történő kereséses lehetőségeivel, valamint az egyes koncertek sajtófogadtatásának adataival. 

Leírási szabályzat >>>
Útmutató a használathoz >>>
Biró Viola tanulmánya az adatbázis történetéről >>>

 

Magyar zenei folyóiratok digitális adatbázisa

Magyar Zenei Folyóiratok Digitális Adatbázisa

A digitális gyűjtemény teljes terjedelmében közli a 20. század első felében működő magyar nyelvű zenei folyóiratokat, betekintést nyújtva ezzel a korszak magyar zeneéletébe, e zeneélet legjelentősebb alakjainak tevékenységébe, a zene iránt érdeklődő közönség információs bázisaiba, illetve a magyar zenetudomány fokozatos szakmai kibontakozásába.

A magyar zenetudomány bibliográfiája 1900-tól napjainkig

Magyar Zenei Folyóiratok Digitális Adatbázisa

A magyar zenetudomány bibliográfiáját közreadó adatbázis az első olyan kísérlet, amely a 20. századi első felének zenetudományi termésének felmérésére törekszik. Az 1900 és 1950 között megjelent magyar zenetudományi publikációk bibliográfiai adatait tartalmazza rövid tematikai ismertetőkkel.

Gyűjteményi adatbázis

Gyűjteményi Adatbázis

A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum folyamatosan bővülő Gyűjteményi adatbázisa, amely jelenleg 1500–2000 adatot tartalmaz, az Archívumban őrzött dokumentumokról – zeneszerzői kéziratokról, nyomtatott kottákról, könyvkiadványokról, tanulmányokról, hang- és filmfelvételekről, fényképekről, egyéb tárgyakról és a digitális gyűjteményekről –, valamint az Archívum zeneszerzőiről-gyűjteményeiről ad páratlanul részletes információt. 

A magyarországi operett forráskatalógusa 

Magyar operett forráskatalógs

A magyarországi operett forráskatalógusa az 1860 és 1959 közötti időszakban az operett műfajával kapcsolatosan felbukkanó, rendkívül sokféle forráscsoportba enged betekintést. Az itt fellelhető adatok az operett mindennapi életének kutatói számára nyújtanak megkerülhetetlen kiindulópontot.

A magyar populáris zene sajtóbibliográfiája (1945–1990)

Bartók Correspondence

Az adatbázis célja, hogy összegyűjtse és rendszerezze az államszocializmus időszakában a szórakoztató zenével kapcsolatban magyar nyelven megjelent valamennyi írás (tanulmány, esszé, tárca, riport, interjú, stb.) legfontosabb bibliográfiai adatait. A jelenleg hozzáférhető mintegy 3000 tétel nagy részét a második világháború utáni ifjúsági lapok és zenei folyóiratok vonatkozó cikkei jelentik, de az adatbázis folyamatosan, újabb és újabb folyóiratok bevonásával és feldolgozásával bővül.

A bibliográfia leírása >>>