A BTK Zenetudományi Intézet székháza 2022. november 1. és 2023. március 31. között technikai okok miatt zárva tart. Az Intézet munkatársai csak emailen érhetők el. Kérjük szíves megértésüket!

 

A zárás csak az Intézetre vonatkozik, a Zenetörténeti Múzeum továbbra is nyitva tart, hétfő kivételével naponta 10–16 óra között!

illes szabolcs

Osztály: Magyar Zenetörténeti Osztály
Fokozat, beosztás: tudományos szakalkalmazott
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Szoba: 119
Telefon: (1) 214-6770 / 119

 

 

Életrajz

Barokkhegedűs, HIPP (Historically Informed Performance Practice) specialista. Modern és barokk hangszeres diplomáit Budapesten és Lipcsében, barokkhegedűs Mesterdiplomáját pedig Brüsszelben, Sigiswald Kuijken osztályában szerezte, mint Mesterének egyetlen magyar származású növendéke és az általa alapított világhírű barokkhegedűs iskola egyetlen magyaroszági képviselője. 2009 – től tanárának világhírű zenekara, a „La Petite Bande”, tagjaként is számos produkcióban szerepelt. Tíz éven át koncertmesterként vezette a csehországi „Hof-Musici” együttest, akikkel barokk operák rekonstrukcióján és bemutatásán munkálkodtak korhű hangszerekkel, kosztümökkel, eredeti díszletekkel, karmester nélkül. Szólistaként és kamarazenészként egész Európában koncertezik többek között a bécsi „dolce risonanza”, a német „La Moresca” és a magyarországi „Recurring Company” kamaraegyüttesek tagjaként, akikkel számos lemezfelvételt is készített. Eddig a következő négy szólólemeze jelent meg, melyeknek anyaga nagyrészt saját kutatásain alapul: „Sonate, que me veux-tu?” (2011), „Corelli’s Legacy” (2015), „Les Forjerons” (2020), „Tellement Telemann” (2021). Szerteágazó koncerttevékenysége mellett hangszeres kurzusokat, előadásokat is tart Európa országaiban és Új-Zélandon. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenetudományi szakának másodéves MA hallgatója és a BTK Zenetudományi Intézet Magyar Zenetörténeti Osztályának tudományos szakalkalmazottja. Ez utóbbi minőségében az Erkel-összkiadás munkálataiban segédkezik. Főbb kutatási területei a hazai régizenejátszás története, melyről a diplomamunkáját is írja, illetve a historikus előadói gyakorlat, és azon belül a különböző zenei korszakokhoz tartozó vonóshangszerek formai és játéktechnikai változásai.