Hírek, események


 Tudományos fórum >>>

jan

 

Riskó Kata: „Mi lenne ebből a fölséges cserjéből […], ha sugár, lombos fává nevelnék!” A magyar zene összegyűjtésének eszméje (1889–1896)

Bartók terem, 2022. január 27. csütörtök, 10 óra

video

A milleniumi rendezvényekre készülő magyar közéletben újra és újra felmerült a magyar zene művelése, oktatása, illetve a magyar műzene támogatása iránti igény. Ez a politikában is teret kapott. Az ellenzéki követelések középpontjában kezdetben az állt, hogy az újonnan alapított Zeneakadémián kizárólag magyar nyelven tanítsanak, és hogy hangsúlyosabb legyen a magyar zene sajátosságainak oktatása. Ez hamarosan kibővült a magyar zenei emlékek összegyűjtésének, közzétételének, egy „zenei emléktár” létrehozásának, a nép ajkán élő, sőt a rokonnépi dallamok rögzítésének tervével, később a fonográfos gyűjtést is szorgalmazták. A magyar zenetörténetet kutató tudósok, az azt népszerűsítő zenészek, a magyar zene ügyét propagáló politikusok és az egzaktságra törekvő népzenegyűjtés fontosságát hangsúlyozó néprajzkutatók különböző intézményekben, szervezetekben együttműködve formálták az erről szóló diskurzust. Előadásomban a millenium előtti évek magyar zenével kapcsolatos közbeszédét és ennek a modern magyar népzenei és zenetörténeti kutatás megszületésére gyakorolt közvetlen és közvetett hatásait vizsgálom.

 

Az eseményt személyes részvétellel tartjuk meg, ám az előadást a Zenetudományi Intézet interneten keresztül Zoom-alkalmazással élőben is közvetíti, valamint a későbbiekben az Intézet honlapján is elérhetővé teszi. A valós idejű közvetítéshez az alábbi linkre kattintva tud csatlakozni: https://zoom.us/j/95665410973?pwd=ZUxGKzdIelV4N3ZxdmNYN0xjdmc2Zz09. (Meeting ID: 956 6541 0973. Passcode: 595080. Ezekre nincs szükség, amennyiben a linkre kattintva csatlakozik.)