Hírek, események


 Tudományos fórum >>>

2023. szeptember 11. és 15. között került sor Isztambulban az International Association of Sound and Audiovisual Archives (IASA) 54. éves kongresszusára. A több száz előadót és három, olykor négy párhuzamos szekciót felvonultató eseménynek az Isztambuli Egyetem Rektorátusa adott otthont. A rendezvényhez az International Council for Traditions in Music and Dance (ICTMD) 4. fóruma is csatlakozott, így az előadások jelentős része népzenetudományi kérdésekkel foglalkozott. Több magyar kutató között a Zenetudományi Intézet két munkatársa – Sipos János és Szabó Ferenc János – is részt vett a konferencián.

Sipos János mint az ICTMD egykori magyarországi képviselője, illetve az ICTMD Study Group on Music of the Turkic-speaking World alapító tagja kapott meghívást a rendezvényre előadó és moderátor szerepben is. Az About my Turkic Folksong Archives című előadásában a magyarok által folytatott keleti elemző és összehasonlító népzenekutatásról számolt be. A témán belül bővebben ismertette saját kiterjedt törökségi kutatásait. Az ötnapos törökországi eseményeket saját szavaival így foglalta össze: „Egy konferencia eredményes, ha valaki tanul belőle, kapcsolatokat köt, és még eredményesebb, ha konkrét együttműködések is körvonalazódnak. A magam részéről két projekt kibontakozásában vettem részt. Az egyik egy régi felfedezésemnek, a belső-mongóliai kvintváltásnak kínai-magyar koprodukcióban történő részletes körül járása, és könyv alakban történő publikálása. Ebben a Dr. Wei Xiaoshi-val (SOAS) és más kínai kutatókkal működöm együtt. A másik a török Dr. Nihan Tahtaisleyennel való együttműködés Bartók Béla 1936-os anatóliai gyűjtésének néhány felvételével, és azok utóéletével kapcsolatosan.” 

 

Szabó Ferenc János szintén több szerepben vett részt a rendezvényeken. A „Turkish Folk Music Sound Archive – in Hungarian context” címmel tartott előadásában Bartók Béla egy népzenei hangtárra vonatkozó javaslatát ismertette, melyet Bartók 1936-ban állított össze az ankarai Halkevi számára. Ezen kívül részt vett az IASA diszkográfiai bizottságának munkájában is. A bizottság ülésén tisztújításra került sor, az új elnökségbe a Zenetudományi Intézet munkatársát is beválasztották (elnök: Peter Laurence, Cambridge, MA [USA], Harvard University Library, alelnök: Szabó Ferenc János, Budapest, ZTI, titkár: Filip Šir, Prága, Nemzeti Múzeum).

A kongresszushoz kapcsolódóan több szakmai látogatásra volt lehetőség, többek között Isztambuli Technikai Egyetem Állami Konzervatóriumának zenei könyvtárában, valamint workshopokat is tartottak, melyeken az archívumi és hangtechnikai munkák sajátos kérdéseit tárgyalták meg szemináriumi keretek között.

 

isztambul 1 csoportkép

Csoportkép

 

isztambul 2 európa és ázsia között

Európa és Ázsia között

 

isztambul 3 a rektorátus épülete

A rektorátus épülete

 

isztambul 4 az itu egy előadóterme

Az ITU egy előadóterme

 

isztambul 5 az elnöki archívum

Az Elnöki archívum

 

isztambul 6 régi zenei könyv

Régi zenei könyv

 

isztambul 7 a hegyi géza emléktábla előtt

A Hegyi Géza emléktábla előtt

 

isztambul 8 a hagia sophia székesegyház

A Hagia Sophia székesegyház

 

isztambul 9 sehzade dzsámi

Sehzade dzsámi

 

isztambul discography committee meeting foto filip sir

Discography committee meeting

 

Szöveg és fotó: Sipos János, Szabó Ferenc János