Hírek, események


 Tudományos fórum >>>

jan24

 

Nakahara Yusuke: Még egyszer Veress Sándor I. szimfóniájáról. Fejlesztés vagy elvetés és megalkotás

HUN-REN BTK Zenetudományi Intézet, Bartók terem, 2024. május 16. csütörtök, 10 óra

1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 7.

video

Veress Sándor I. szimfóniájáról már sok szó esett az elmúlt években, de a művel összefüggésbe hozható források átfogó tanulmányozására még nem került sor. Ezek a források három országba szóródtak szét: a levelek és egyéb politikai dokumentumok Budapesten, a mű autográf kézirata és különféle vázlatai, valamint az európai előadásokon használt játszópéldányok Bázelben, egy eddig ismeretlen, a zeneszerző kiegészítéseit tartalmazó másolat pedig Tokióban maradt fenn. E gazdag forrásanyagból származó információk összevetése lehetővé teszi mind a keletkezés körülményeinek pontosabb rekonstrukcióját, mind annak magyarázatát, hogy az 1941. októberi budapesti premier miért nem volt sikeres.

Az előadás fő témája azonban ezúttal nem a recepciótörténet, hanem az I. szimfónia komponálásnak idején keletkezett különféle autográf vázlatok vizsgálata lesz. Utóbbiak ugyan nem kapcsolódnak közvetlenül a kompozícióhoz, nem tartalmaznak ezzel közös zenei anyagot, de az azonos papír használata és a munkamódszer egyezései arra utalnak, hogy a vázlatok a szimfónia előzményei lehettek. Ez a hipotézis megkérdőjelezi a I. szimfónia keletkezéséről és általában a művek kompozíciós folyamatáról kialakult korábbi elképzelésünket: egy befejezett kompozíció és annak előzményei közötti kapcsolatot ugyanis nemcsak a zenei anyag konkrét rokonsága támaszthatja alá, hanem erre utalhat a különféle műalakok és vázlatok mögött álló alkotói koncepció hasonlósága is.

 

Az eseményt személyes részvétellel tartjuk meg, ám az előadást a Zenetudományi Intézet interneten keresztül Zoom-alkalmazással élőben is közvetíti, valamint a későbbiekben az Intézet honlapján elérhetővé teszi. Valós idejű közvetítéshez az alábbi linkre kattintva tud csatlakozni pár perccel az esemény előtt:

https://us06web.zoom.us/j/7690441289?pwd=7ygb4abOEWy28m40wIbDmv2yhyW7Gq.1&omn=87054977743. (Meeting ID: 769 044 1289. Passcode: HUNRENBTK. Ezekre nincs szükség, amennyiben a linkre kattintva csatlakozik.)