Hírek, események


 Tudományos fórum >>>

A BTK Zenetudományi Intézet székháza 2022. november 1. és 2023. március 31. között technikai okok miatt zárva tart. Az Intézet munkatársai csak emailen érhetők el. Kérjük szíves megértésüket!

 

A zárás csak az Intézetre vonatkozik, a Zenetörténeti Múzeum továbbra is nyitva tart, hétfő kivételével naponta 10–16 óra között!

szept18

 

Ferenci Ilona: Magyar világi énekek, szlovák egyházi énekek, táncok, klarínódarabok - egy kisvárosi orgonista repertoárja az 1670-es évekből
Bartók terem, 2014. szeptember 18. csütörtök, 10 óra

17. századi hangszeres zenénk reprezentatív forrásának, a Vietoris tabulatúrás könyvnek gazdag, sokrétű anyaga nagyrészt már megjelent az 1950–1960-as évek magyar, szlovák, lengyel nyelvű publikációiban. A közreadók – olykor prekoncepciókkal – a nyelvi hovatartozást és a műfaji jellegzetességeket szem előtt tartva a kézirat egy-egy összefüggő fejezetének darabjait közölték, nem mindig helyes átírásban. Ezért is vált szükségessé a teljes Vietoris tabulatúrás könyv anyagának megjelentetése. Az első teljes kiadást a kötéstábla anyagával együtt magyar–szlovák együttműködés keretében Hulkó Mártával, a Szlovák Tudományos Akadémia kutatójával közösen adtuk közre. A kötet a pozsonyi OPUS kiadóvállalat és az MTA Zenetudományi Intézet gondozásában az Intézet Musicalia Danubiana sorozatának ötödik köteteként látott napvilágot 1986-ban. A készülő második kiadás meg akarja szólítani a kézirat iránti további érdeklődőket, s egyúttal az 1986 utáni újabb kutatási eredmények összefoglalását is nyújtja.