Hírek, események


 Tudományos fórum >>>

apr24

 

Tallián Tibor: A Bárdos-ügy
Bartók terem, 2014. április 24. csütörtök, 10 óra

1952. október 23. és 26. között Ifjúsági Zenei Napokat rendeztek Budapesten. A hangversenyeket követő vitán felszólalt a DISZ – Dolgozó Ifjúság Szövetsége – képviselője, és alább idézett szavaival kirobbantotta az időszak zeneéletének egyik legnagyobb, a zenészközösség öntudatát leginkább sértő botrányát:

Bárdos egyes népdalfeldolgozásainak dallamosságát elrontják az üres, öncélú külsőségek, tartalmatlan technikai fogások. A mai fiatalok érzéseitől és gondolatvilágától mély szakadék választja el az olyan torz és öncélú, vad hangzavart, mint a Tilinkó egyes részei, amelyet egy jóérzésű fiatal zeneileg és szöveg szempontjából is csak úgy tud jellemezni – bocsánat a kifejezésért –, hogy zagyvaság, „halandzsa”. Bárdosnak ezek a népdalai nem fejezik ki azokat az érzelmeket, amelyek szocializmust építő népünket és ifjúságunkat jellemzik.

Ugyanúgy, mint a fogalmat a 19. század végén megteremtő, rosszemlékű affaire esetében, a Bárdos-ügy hátterében is tágabb kör, nagyobb zenész-csoport diszkreditálásának szándéka rejlett. E hátteret világítja meg az előadás.