Hírek, események


 Tudományos fórum >>>

Tavaly ünnepeltük a magyarországi táncházmozgalom hivatalos létrejöttének 50. évfordulóját. A mozgalom félévszázados fennállásának és működésének tiszteletére a BTK Zenetudományi Intézet népzene- és néptánctudományi témájú konferenciát hirdet. A jelentkezők absztraktjait a konferenciaprogramot összeállító bizottság ebben a tárgykörben várja, különös tekintettel az alábbi területekre:

a) a táncházmozgalom intézményesülési törekvései, az ötven esztendő során kialakult intézményrendszer, illetve annak egyes elemei.

b) a mozgalom ideológiai, esztétikai háttere

c) a mozgalom kapcsolata a hazai és nemzetközi népzene- és néptánckutatással

d) a mozgalom helye a folklorizmusok történetében magyar és nemzetközi viszonylatban

e) a táncházmozgalom nemzetközivé válása, táncházmozgalom a határon túli magyarság körében és a magyar diaszpóraközösségekben, illetve a táncházmozgalom mintájára létrejött külföldi revival kezdeményezések

 

A konferenciára beválogatott előadások írott változatát terveink szerint konferenciakötetben adjuk közre a későbbiekben.

 

A jelentkezéseket a legfeljebb 300 szavas absztraktokkal 2023. március 31-ig várjuk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre. Az előadások tervezett időtartama 20 perc.

 

A konferencia helyszíne és ideje:

Zenetudományi Intézet Bartók terem (Budapest, I. kerület, Táncsics M. u. 7.)

2023. május 23.

 

Szervezők:

Richter Pál

Salamon Soma

Karácsony Zoltán

 

A konferenciafelhívás letöltése PDF-ben.