Hírek, események


 Tudományos fórum >>>

A Nemzetközi Kodály Társaság 26th szimpóziuma 2023 július 31. és augusztus 4. között zajlott le Los Angelesben, a Colburn School of Music-ban. Az esemény egyben az első 1973-as Holy Names College-ben tartott IKS szimpozíum 50. úgynevezett “golden” évfordulója volt. Kitűnő szervezés, elfogadható kollégiumi szállás, saját zsebre történő étkezés és néha öt párhuzamos szekció. Számtalan élvezetes zenei programban is volt részünk, hely hiánya miatt most csak a Takács Kvartettet a Los Angelesi gyermekkórust, és három magyar fiúból és három portugál lányból álló sajt együttesét. Elnézést a kimaradottaktól.

Hagyományosan sok magyar vett részt, ők és a nemzetközi résztvevők is hagyományosan Kodály módszert alkalmazó zenetanárok. A ZTI-t Dalos Anna és magam képviseltük, Anna keynote speaker-ként külön is öregbítette Intézetünk hírnevét.

Magam előadtam a konferencíán, meglátogattam 2004-2005-ös Fulbright ösztöndíjam színhelyét, a UCLA-t és főleg: számos alkalommal tanácskoztunk a László Vikár Fórum keretén belül. Ugyanis Dr. Jerry L. Jaccard, az IKS elnöke (akivel 2004-ben gyűjtöttem a navahó indiánok között), a társaság kebelén belül alapított egy László Vikár Fórumot, melynek magam is alapító tagja vagyok. A népzenei elemzésre koncentráló  Fórum egyik célja egy adatbázis létrehozása az IKS tagjai részére, ebben az együtt töltött napok alatt jelentős előrelépést értünk el.

A Fórum tagjai mellet különösen sok időt töltöttem Gilbert De Greeve úrral, és újdonsült barátaimmal Los Angeles néhány nevezetességét is meg tudtuk nézni: a felhőkarcolókat, egy kínai templomot chinatown-ban, a Walt Disney Concert hallt és a Broad Muzeumot, melyben elsősorban David Woynarowicz képei fogtak meg.

Augusztus 6-án este értem haza, 7-én pedig már Csíkszereda felé “robogtam” a Korona vonattal, hogy 8-án már neki is kezdjünk a “Bartók nyomában” film forgatásának.

 

 Anna keynote speaker ként IMG 8

 Dalos Anna keynote speaker-ként

 

László Vikár Fórum IMG 5

László Vikár Fórum

 

Gilbert De Greeve úrral IMG 6

Gilbert De Greeve úrral

 

Los Angelesben IMG 1

Los Angelesben

 

A felhőkarcolók tövében IMG 2

A felhőkarcolók tövében

 

Egy kínai templom előtere Chinatown ban IMG 9

Egy kínai templom előtere Chinatown-ban

 

A Walt Disney Concert hall IMG 3

A Walt Disney Concert hall

 

A Broad Muzeum melyben elsősorban David Woynarowicz képei fogtak meg IMG 4   David Wjpg

A Broad Muzeum melyben elsősorban David Woynarowicz képei fogtak meg

 

Bartók nyomában filmforgatás IMG 7

Bartók nyomában filmforgatás