Hírek, események


 Tudományos fórum >>>

HUN-REN BTK Zenetudományi Intézet 1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 7., Bartók terem, 2023. november 9. csütörtök, 15 óra. 

A ZTI kiadványaként megjelent kötetet Richter Pál, zenetörténész, a HUN-REN BTK Zenetudományi Intézet igazgatója és Kim Katalin, zenetörténész, a HUN-REN BTK Zenetudományi Intézet igazgatóhelyettese ismertették. Kim Katalin a könyv bevezető gondolatát ragadta meg a Taraf De Haidouks együttes „Turceasca” című számának vetítésével, amely jól szimbolizája a globalizáció és a multikulturalizmus jelenségét, mert a napjainkra világhírűvé vált dél-romániai falusi cigányzenekar játéktechnikája egyaránt tartalmaznak népi, dzsessz sőt klasszikus zenei elemeket.

Ezen túlmenően és ehhez kapcsolódóan Kim Katalin kiemelte a könyv azon gondolatmenetét, miszerint fontos kihangsúlyozni, hogy az ősi, népi és nemzeti kategóriák mennyire más ideológiai és kulturális tartalmat hordoznak a különböző népcsoportok értékrendjében. Richter Pál a hagyományőrzés és a hagyományozódás eltérő jellegét emelte ki az ismertetőjében, rámutatva arra a tényre, hogy a hagyományos kultúrában élőknek a 19–20. században is a népi hangszerek értéke éppenséggel nem azok múltbelisége volt, hiszen azokat nem érezték réginek és idegennek, mert amikor ez elkövetkezett, akkor lecserélték azokat először a divatosabb, később pedig a modernebb gyári hangszerekre. Ezen túlmenően Richter Pál az autentikus (úm. történetileg hiteles) és az autenticitás jelenségkörének vizsgálatát emelti ki a kötetből, amely rámutat, hogy bár az autentikusság egy olyan kategória, amely általános elfogadottságnak kellene örvendjen, és amely nem önmagában válik autentikussá, a valóságban leginkább egy külső, hatalommal rendelkező aktor vagy gyakorlat teszi azzá és annak eldöntése, hogy valami autentikus vagy nem, sokkal inkább politikai és kultúrtörténeti, mintsem tudományos kérdés. Mindkét zenetörténész kihangsúlyozta, hogy a könyv képanyaga, Legeza László munkája, milyen nagy mértékben összhangban van a könyv tartalmával, megkönnyítve és olvasmányossá téve ezáltal a rengeteg adatot és szerteágazó gondolatmenetet.

 

Szöveg: Brauer-Benke József

Fotó: Szabó Bálint

 

bauer benke konyv 1 bauer benke konyv 1
bauer benke konyv 1 bauer benke konyv 1
bauer benke konyv 1 bauer benke konyv 1