Hírek, események


 Tudományos fórum >>>

A Zenei Könyvtárak Nemzetközi Szövetsége (AIBM / IAML) 2024. június 21. és 28. között, a Dél-afrikai Köztársaság Stellenbosch városában rendezte éves kongresszusát. Szabó Ferenc János, a HUN-REN BTK Zenetudományi Intézetének tudományos munkatársa nemcsak részt vett az eseményen, de több feladatot is vállalt.

A kongresszus keretein belül sorra kerülő két közgyűlésen a HUN-REN BTK Zenetudományi Intézetét, a IAML Magyar Nemzeti Csoportjának elnökeként pedig a magyar zenei könyvtáros, archivárius szakmát képviselte a nemzeti képviselők fórumán (Forum of National Representatives). Levezető elnök volt a „South African sound archives and discography” című ülésen, majd előadást tartott „Audiovisual Collections in Hungary – Where Do We Stand Now?” címmel a kongresszus ötödik napján. Ez évben tisztújításra került sor a IAML tematikus és intézményi szekcióiban, és Szabó Ferenc Jánost megválasztották a IAML Audio-Visual Materials Section elnöki tisztségére.

 

Mivel első ízben fordult, elő, hogy a IAML az afrikai kontinensen rendezze meg az éves kongresszusát, a programban igen nagy hangsúlyt kaptak az afrikai vonatkozású témák: afrikai, valamint afrikai vonatkozású európai és amerikai zenei gyűjtemények is kaptak lehetőséget a bemutatkozásra. Több szekció foglalkozott a digitális kottaformátumok (eScores) könyvtári, előadóművészeti és kereskedelmi vonatkozású kérdéseivel, valamint a zenei könyvtári szakma kurrens feladataival, fontosabb projektjeivel. A kongresszus keretében egy kétrészes workshopot tartott az International Association of Sound and Audiovisual Archives (IASA), melyben az audiovizuális dokumentumok tárolási, megőrzési sajátosságai, valamint az audiovizuális archívumok felépítési és menedzselési kérdései is szóba kerültek. A kongresszus ötödik napján az oxfordi központú Digital Libraries for Musicology (DLfM) projekt tartott egy egész napos programot.

 

Szabó Ferenc János

 

A kongresszus honlapja az alábbi linkre kattintva tekinthető meg: https://iaml2024.sun.ac.za/

 

IAML 1 IAML 2 IAML 3 IAML 4
IAML 5 IAML 5 IAML 7 IAML 8