Hírek, események


 Tudományos fórum >>>

jan23

 

Békéssy Lili: Zenei reprezentáció és mindennapi zeneélet. Az 1857-es császár-látogatás Pest-Budán

Bartók terem, 2020. október 29. csütörtök, 10 óra

video

Az utóbbi két évtized történészi munkái újraértékelték a neoabszolutizmus periódusát, a nemzetközi és magyar nyelvű szakirodalom alapján e korszak történéseiről érdemesebb nem kizárólag a nemzeti vagy a birodalmi narratíva síkján gondolkodni. Ferenc József és Erzsébet első közös, 1857-es magyarországi körutazásának zenei eseményei és az ebből az alkalomból keletkezett reprezentatív zeneművek is ezt példázzák.

Az 1857-es körutazás megítélése már a kezdetektől ellentmondásos volt. A tény, hogy a zeneműveket Erzsébetnek ajánlották, értelmezhető ugyan a birodalommal vagy akár expressis verbis Ferenc József személyével szembeni nemzeti ellenállásként, de az ellenállás nem volt nyílt, sokkal inkább kétarcú. A társadalom összes rétege képviseltette magát az eseményeken, továbbá a nemzeti mozgalom prominens személyiségei és zenei intézményei aktívan és agilisan közreműködtek az 1857-es magyarországi látogatás sikeres lebonyolításában, amelyhez hozzájárult a szervezők kiterjedt kapcsolati hálózata is.

Az előadás e szereplők, intézmények és színterek reprezentációs és köznapi működésének összefüggéseit vizsgálja a Magyar Nemzeti Levéltárban és az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött iratanyagok és az 1857-es pest-budai magyar és német nyelvű sajtón keresztül.

 

Személyes részvétel kizárólag a Zenetudományi Intézet munkatársai számára engedélyezett. Az előadást a Zenetudományi Intézet (Zoom-alkalmazással) élőben közvetíti, és a későbbiekben az Intézet honlapján elérhetővé teszi. A közvetítés megtekintéséhez név és email-cím megadásával 2020. október 28., 20:00 óráig lehetséges regisztrálni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email-címen.