A Zenetudományi Intézet Magyar Zenetörténeti Osztálya tárlatvezetéssel és fakultatív kvízjátékkal kapcsolódott az MTA Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatához. 2021. november 10-én az Intézet Zenetörténeti Múzeumában a 250 éve született Ludwig van Beethoven tiszteletére „a zene a kifejezés határára érkezett” – Beethoven Magyarországon címmel rendezett kiállításban az Osztály munkatársai – Kim Katalin, Békéssy Lili, Horváth Pál és Vizinger Zsolt – a zenetörténészek szemével mutatták be az érdeklődő középiskolásoknak Beethoven életének és alakjának magyarországi kapcsolatait, beleértve a hazai operajátszást, szimfonikus- és kamarazenét, valamint a magyarországi főnemesség művészetpártoló tevékenységét. A zeneszerző centenáriumi ünnepségeinek eseményei a nemzetközi Beethoven-kultuszra is rálátást adtak. A tárlatvezetést követően a középiskolások a tárlatvezetés és kiállítás anyagából összeállított interaktív vetélkedőn vehettek részt, melyet kreativitásra építő keresztrejtvény- és stílusgyakorlatok tették kötetlenné. A vetélkedő kérdéssorának összeállításában Murvai-Bőke Gabriella és Tóth Emese vettek részt. A délután moderátora Gusztin Rudolf volt.

 

mtu IMG 20211110 120707 mtu IMG 20211110 112946 mtu IMG 20211110 114721

mtu DSCF0857 mtu DSCF0855 mtu DSCF0907 mtu DSCF0955

 

 

 

 

Jana Laslavíková 2021. március 18-án tartott online előadást a bécsi Universität für Musik und Darstellende Kunst "Music Culture/s in Central Europe. Lectures and Discussions" című rendezvénysorozatának keretében. Laslavíková előadásában nemrég megjelent monográfiáját (Mestské divadlo v Prešporku na sklonku 19. storočia) mutatta be, kiemelve a pozsonyi Városi Színház 19. század végi jelentőségét a városi kulturális elit identitásformálásának szempontjából. Előadásában kitért a színház nemzeti és birodalmi kultúrájának közvetítő szerepére, annak repertoárjára, illetve az intézmény építészeti jellemzőire is.

 

Az előadás ("Vollendet! Das prächtige Werk, die neue Zierde unserer schönen altehrwürdigen Krönungsstadt ist vollendet!" Identitätskonstruktionen der städtischen Elite am Beispiel des Stadttheaters in Pressburg) absztraktja a itt érhető el.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a 2021-es évben is meghirdette állami zenei ösztöndíj-pályázatait, melyek szakmai lebonyolítója a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. A Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíj célja, hogy a pályájuk elején lévő fiatal zeneszerzőket és zenetudósokat segítse, és lehetőséget teremtsen a magas színvonalú alkotótevékenységhez.

Az átadó ünnepségre 2021. február 20-án, rendhagyó módon került sor. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár online közvetítés keretében köszöntötte az idei díjazottakat, köztük Békéssy Lilit és Horváth Pált, a Magyar Zenetörténeti Osztály két fiatal munkatársát.

A 2020-as Fischer Annie-ösztöndíjas zeneművészek koncertjét, és egyben a 2021-es ösztöndíjak ünnepélyes átadóját itt nézhetik végig.

2020. november 19-én megjelent a Magyar Állami Operaház OperaTrezor-sorozata keretében az Erzsébet c. opera Erkel Ferenc által komponált II. felvonásának felvétele. Az előadás a Zenetudományi Intézet által kiadott Erkel Ferenc Operák kritikai összkiadása kapcsán előkészített partitúra alapján jött létre (közreadta Kim Katalin, a közreadó munkatársa Horváth Pál), a lemezen hallható élő felvétel az Erkel Színházban készült 2019. október 19-én. A CD-t kísérő ismertetőfüzetet Kim Katalin, a Zenetudományi Intézet Magyar Zenetörténeti Osztályának tudományos főmunkatársa írta. A megjelenés kapcsán vele beszélgetett a Bartók Rádió „Összhang” c. műsorának 2020. november 25-i adásában Bolla Milán. Az interjú elérhető erre a linkre kattintva.

A megjelenés kapcsán lásd az Opera „Erzsébet napon jelenik meg az Opera legújabb Erkel-felvétele” c. cikkét.

2020. november 29-én osztályunk munkatársa, Békéssy Lili „Zenei reprezentáció és mindennapi zeneélet. Az 1857-es császár-látogatás Pest-Budán” címmel tartott előadás a Zenetudományi Intézet Tudományos Fórum előadássorozata keretén belül. Az előadás megtekinthető a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Youtube-csatornáján, erre a linkre kattintva.

Bővebben ...

2020. március 15-én a Zenetudományi Intézet munkatársai közül a Magyar Zenetörténeti Osztály munkatársa, Berlász Melinda nyugalmazott főmunkatárs Széchenyi-díjat vehetett át. Kitüntetéséhez gratulálunk!

2020. február 2. – március 4.között „Beethoven és Magyarország” címmel kiállítás tekinthető meg a Müpában, melyet Osztályunk két munkatársa, Kim Katalin és Horváth Pál állított össze. Fókuszban Ludwig van Beethoven magyar vonatkozású kapcsolatai állnak. A kiállításról szóló információk elérhetőek a Müpa honlapján.

 2019. november 21-én 12 órától 14 óráig tárlatvezetés tart a Magyar Zenetörténet Osztály diákoknak az Erkel-műhely kiállításon, amelyen a Himnusz megzenésítésének körülményeit és utóéletét mutatják be. Aznap délután 5 órától ugyanazon a kiállítás egyórás tárlatvezetés lesz felnőttek részére is.

Az eseményekről a Magyar Tudományos Akadémia honlapja is tájékoztat az alábbi két linken: Diákfoglalkozás és vetélkedő a BTK Zenetudományi Intézetében a Hymnusz megzenésítésének 175. évfordulója alkalmából rendezett Erkel-műhely c. kiállításban, Tárlatvezetés: a BTK Zenetudományi Intézet Magyar Zenetörténeti Osztálya Erkel-műhely című kiállításán.

2019. október 19-én műsorra tűzte a Magyar Állami Operaház Erkel Ferenc Erzsébet c. operájának II. felvonását. Ahogy az Operaház honlapján is fel van tüntetve, az előadás játszópéldánya a BTK Zenetudományi Intézet Magyar Zenetörténeti Osztályán készülő Erkel Ferenc Operák kritikai közreadás-sorozat keretében előállított partitúra.

2019. szeptember 24-én a Magyar Rádió Gyermekkórusa különleges látogatást tett a Zenetörténeti Múzeumban, ahol Békéssy Lili, Gusztin Rudolf és Murvai-Bőke Gabriella a Magyar Zenetörténeti Osztály Erkel-műhely c. kiállítását mutatták be a diákoknak, vetélkedővel és játékkal egybekötve. Az interaktív bemutatón a gyerekek bepillantást nyerhettek a megzenésítésének körülményeibe, megismerhették a pályázat részleteit és nemzeti énekünk utóéletére is rátekinthettek. A tárlatvezetést hangzó példák színesítették.

A látogatás apropója, hogy szeptember 28-án a Bartók Rádióban megrendezésre kerül a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek napja, ahol egész napos műsorfolyammal lesznek jelen az MR Együttesek, köztük a Gyermekkórus is. A koncerteket a Bartók Rádió élőben közvetíti. Ennek keretén belül a Magyar Rádió Gyermekkórusának 7-8. osztályos tanulói és a rádióhallgatók egy vetélkedőn vesznek részt, melynek anyaga a Magyar Zenetörténeti Osztály által 2019 április–júniusában, a Hymnusz 175. évfordulója alkalmából megrendezett I. Játékos Magyar Zenetörténet Vetélkedő kérdéssorából válogat. A Gyermekkórus látogatása az élő vetélkedőre való felkészülés jegyében telt, mely során a diákok a Magyar Zenetörténeti Osztály által 2019-ben összeállított online iskolai segédanyagot használták.

Osztályunk munkatársa, Murvai-Bőke Gabriella a Hymnusz megzenésítésének 175. évfordulója alkalmából rendezett vetélkedőről írott beszámolóját a Parlando 2019/4-es számában publikálta. A cikk elérhető erre a linkre kattintva.

A Magyar Zenetörténeti Osztály két munkatársa, Gusztin Rudolf és Horváth Pál 2019 szeptemberében elnyerte az öthónapos ÚNKP (Új Nemzeti Kiválóság Program) ösztöndíját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen keresztül. Gusztin Rudolf „Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Mosonyi Mihály és Ábrányi Kornél férfikari műveinek vizsgálata és recepciója” címmel, Horváth Pál pedig „A Nemzeti Színház zenekari repertoárja 1837−1865. Beethoven szimfóniái” adta be pályázatát.

A Múzeumok Őszi Fesztiválján idén a Magyar Zenetörténet Osztály is részt vesz két programmal, melyek a 2019. július 12-én megnyílt „Erkel-műhely” című kamarakiállításhoz kapcsolódnak.

 

Szeptember 27. (péntek) 17:00 – 18:30

KONCERT 18:30 – 19:30

Játszd újra! – Beavatás a Hymnusz megzenésítésének rejtelmeibe

 

Tárlatvezetés és vetélkedő a Zenetudományi Intézet Magyar Zenetörténeti Osztálya által a Hymnusz megzenésítésének 175. évfordulója alkalmából rendezett Erkel-műhely című kiállításban.

Kurátor: Kim Katalin. A kurátor munkatársai: Békéssy Lili, Elek Martin, Gusztin Rudolf, Horváth Pál, Murvai-Bőke Gabriella, Tóth Emese, Vizinger Zsolt.

 

A vezetést követően minden érdeklődőt szeretettel várunk a Zenetudományi Intézet Bartók-termében a Magyar Zenetörténeti Osztály által szervezett koncertre és műhelybeszélgetésre. Bevezetőt mond Kim Katalin, az előadókkal és a zeneszerzőkkel Molnár Szabolcs zenetörténész beszélget.

 

Műsor: 

VARGA Abigél: Nimmersatte Liebe 

GULYÁS Gergely: Héja-nász az avaron

LÁZÁR Dániel: Urban  

NÉMETH Zoltán: A hazatért kedvesről. 

Közreműködnek: Kósa Lőrinc (bariton), Józan Vivien (szoprán), Persányi Zsófia (zongora), Boros Tekla (zongora), Németh Zoltán (zongora)

 

Az 1000 (felnőtt) és 500 (diák, nyugdíjas, pedagógus) forintos belépőjegyek a vezetésre és a hangversenyre is érvényesek.  

 

Október 24. (csütörtök) 17:30 – 19:00

KONCERT 19:00 – 20:00

 Játszd újra! – Beavatás a Hymnusz megzenésítésének rejtelmeibe

Tárlatvezetés és vetélkedő a Zenetudományi Intézet Magyar Zenetörténeti Osztálya által a Hymnusz megzenésítésének 175. évfordulója alkalmából rendezett Erkel-műhely című kiállításban.

 

A vezetést követően minden érdeklődőt szeretettel várunk a Zenetudományi Intézet Bartók-termében a Magyar Zenetörténeti Osztály által szervezett koncertre és műhelybeszélgetésre. Bevezetőt mond Békéssy Lili, az előadókkal és a zeneszerzőkkel Molnár Szabolcs zenetörténész beszélget.  

 

Műsor:

BALOGH Máté: Fiatal asszonyok éneke 

SZŐCS Márton: Hangzók 

KEDVES Csanád: Istenek bűne 

TORNYAI Péter: Voilà for Viola 

KURTÁG György:  Hommage à R. Sch.

SÁNDOR László: Szomorúfűz

Közreműködnek: Molnár Anna (ének), Bartek Zsolt (klarinét), Taraszova Krisztina (zongora), Sándor László (hegedű), Tornyai Péter (brácsa), Balogh Máté (zongora) 

 

 Az 1000 (felnőtt) és 500 (diák, nyugdíjas, pedagógus) forintos belépőjegyek a vezetésre és a hangversenyre is érvényesek.  

 

Október 26. (szombat) 11:00 – 12:30

Családi nap az Erkel-műhelyben 

Tárlatvezetés a Zenetudományi Intézet Magyar Zenetörténeti Osztálya által a Hymnusz megzenésítésének 175. évfordulója alkalmából rendezett Erkel-műhely című kiállításban.

Kurátor: Kim Katalin. A kurátor munkatársai: Békéssy Lili, Elek Martin, Gusztin Rudolf, Horváth Pál, Murvai-Bőke Gabriella, Tóth Emese, Vizinger Zsolt.

 

A programokra váltott 1000 (felnőtt) és 500 (diák, nyugdíjas, pedagógus) forintos belépőjegyek a múzeumba egész nap érvényesek.

Mint ahogy arról korábban hírt adunk, a Magyar Nemzeti Bank a Hymnus megzenésítésének 175. évfordulója alkalmából kibocsátott emlékérméjének tematikai szakértője zenei részről Osztályunk munkatársa, Gusztin Rudolf volt. A kibocsátás kapcsán interjú készült a Kossuth Rádió és a Magyar Katolikus Rádió részéről, melyek rövid bepillanást engednek a megzenésítés körülményeibe.

 

mkr logo A Magyar Katolikus Rádió a Régiók üzenete című műsor július 6-i adásában tette közé a beszélgetést. Az interjú meghallgatható erre a linket kattinva.

A felvétel a Magyar Katolikus Rádió tulajdona. Hossza: 11:22.

kossuth radio logo A Kossuth Rádió által készített felvétel a Vasárnapi újság 2019. július 7--i adásában került sugárzásra (link a műsorról itt). Az interjú meghallgató erre a linkre kattinva.

A felvétel a Kossuth Rádió tulajdona. Hossza: 9:02.

 

 

Az emlékérme 2019. június 2-án lett bemutatva Gyulán az Erkel Ferenc Emlékházban. Ez alkalomból előadást tartott Gusztin Rudolf a Hymnus megzenésítésének körülményeiről és történetéről. A helyszínen Gyula TV rövid interjút készített, mely elérhető ezen a linken, illetve megtekinthető az alábbi videóban.

 

Az emlékérme kibocsátásáról „Bemutatták az Erkel-emlékérmet a zeneszerző gyulai szülőházában” címmel cikket közölt a Gyulai Hírlap.

Muzeumok Ejszakaja Zenetorteneti Muzeum 20192019. június 22-én  a Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeumában a Múzeumok Éjszakája programsorozat keretében a Magyar Zenetörténeti Osztály munkatársai tárlatvezetést tartottak az Osztály által rendezett Erkel-műhely kiállításban. A Kölcsey Hymnus megzenésítésének 175. évfordulójára emlékező kiállításban tartott vezetés során olyan plusz információk és érdekességek is elhangzottak, amelyek a látogatók elől általában rejtve maradnak. A június 22-i vezetés során a Magyar Zenetörténeti Osztály által nemrég szervezett országos Játékos Magyar Zenetörténeti vetélkedő anyagát felhasználva az Osztály munkatársai gyerekfoglalkozást is tartottak. Az érdeklődésre való tekintettel tervben van a kiállításvezetések és diákoknak szervezett foglalkozások rendszeresítése.

A Magyar Tudományos Akadémia saját honlapján közli a Magyar Zenetörténeti Osztály munkatársainak, Kim Katalin és Murvai-Bőke Gabriella ismertetését az Osztály által rendezett Erkel-műhely kiállításról és országos zenetörténeti vetélkedőről. A beszámoló ide kattintva olvasható.

2019. július 2-án kerül sor a Magyar Nemzeti Bank a „Himnusz megzenésítése” elnevezésű, 20 000 Ft névértékű ezüst és 3000 Ft névértékű színesfém emlékérmék hivatalos kibocsátási ünnepségére. Az emlékérme a Hymnusz megzenésítésének 175. évfordulója alkalmából készült, tematikai szakértője zenei részről Osztályunk munkatársa, Gusztin Rudolf volt, aki az ünnepségen rövid szakmai előadást is tart a Hymnuszról. Az érmék próbaveretei az MNB jóvoltából részét képezik a Zenetörténeti Múzeum Erkel-műhely kiállításának korlátozott ideig, így elsőként az országban, még a hivatalos kibocsátás előtt megtekinthetőek.

20190612 hymnusz emleknap 016 foto mta szigeti tamas 48053308711 o2019. július 12-én az MTA BTK Magyar Zenetörténeti Osztály egész napos rendezvénnyel ünnepelte a Hymnusz megzenésítésének 175. évfordulóját. Délelőtt 10 órától délután 3 óráig a Játékos Magyar Zenetörténet országos döntőjére került sor a Zenetudomány Intézet falain belül. A tavasszal meghirdetett országos zenetörténeti vetélkedőre ötvenkilenc csapat nyújtotta be jelentkezését, majd az online fordulót követően tizennyolc csapat jutott be a döntőbe. Ez csapatonként négy főt jelentett az ország legkülönbözőbb területeiről. A nyertes csapatoknak ezúton is gratulálunk az eredményhez!

Az „Erkel-műhely” című kamarakiállítás megnyitójára délután 4 órakor került sor az Intézet Bartók-termében. Richter Pál, a Zenetudományi Intézet igazgatójának köszöntését követően beszédet mondott Földesi Ferenc, az Országos Széchényi Könyvtár különgyűjteményi igazgatója a költeményről, és Horváthné Rudolf Teréz, a Magyar Pénzverő Zrt. vezérigazgatója, aki pedig a Magyar Nemzeti Bank Hymnusz-emlékérme pályázatát ismertetette. Az évforduló alkalmából készült érme tematikai szakértője zenei részről Osztályunk munkatársa, Gusztin Rudolf volt, innen a két intézmény közötti kapcsolat. Ezt követte Kim Katalin, a Zenetudományi Intézet Magyar Zenetörténeti Osztályának vezetője, aki beszédében röviden ismertette a kamarakiállítás tartalmát. A megnyitón zenei betétek is elhangzottak Balogh József zongoraművész, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene szakos hallgatói jóvoltából. A beszédek és koncertet követően a kiállítást Kim Katalin mutatta be a Zenetörténeti Múzeumban az érdeklődőknek. A megnyitó különlegessége volt, hogy aznap a Kölcsey- és Erkel-féle kézirat, valamint az 1844-es Hymnusz-pályázatra benyújtott példány mind megtekinthető volt eredetiben.

Bővebben ...

A Magyar Zenetörténeti Osztály négy munkatársa, Békéssy Lili Veronika, Gusztin Rudolf, Horváth Pál és Kim Katalin meghívást kapott a Horvát Zenetudományi Társaság „Music, Arts and Politics: Revolutions and Restorations in Europe and Croatia, 1815–1860” címmel megrendezésre kerülő éves konferenciájára (Zágráb, 2019. október 16–19.). Tervezett előadásaik a Magyar Zenetörténeti Osztály 2014--2019 között futó, "Erkel Ferenc és műhelye" (OTKA K112504) pályázata keretében készülnek.

A Magyar Zenetörténeti Osztály munkatársa, Bozó Péter is előadást tart majd a párizsi Sorbonne Egyetemen, a Jacques Offenbach születésének 200. évfordulója alkalmából 2019. október 17–18. között rendezendő konferencián. (Az ülésszak szervezői: Stéphane Lelièvre és Jean-Claude Yon).

Az MTA BTK Zenetudományi Intézet 2019. június 12-én egész napos rendezvénnyel ünnepli Kölcsey Ferenc nemzeti és állami szimbólummá vált költeménye megzenésítésének 175. évfordulóját a Magyar Zenetörténeti Osztály szervezésében. A Hymnusz-emléknap alkalmából tervezett program a szűkebb szakma mellett szélesebb közönséget is megszólít. Kétfordulós országos zenetörténeti diákvetélkedő keretében az 1844-es pályázat kontextusát, szereplőit és a Hymnusz törvényi rangra emelésének főbb állomásait idézzük fel. A Zenetörténeti Múzeum állandó kiállításának részeként elhelyezett tárlókban pedig a legfontosabb eredeti forrásokon keresztül is bemutatjuk – részben új kutatásokra alapozva – a Hymnusz kanonizálásának és nemzeti emlékhellyé válásának folyamatát. A kamarakiállítás megnyitójához két zene- és irodalomtörténeti előadás, valamint egy hangverseny kapcsolódik.  

A 2019. március 12-én Játékos magyar zenetörténet címmel 13–16 éves korosztályt magában foglaló 4 fős iskolai csapatok részére meghirdetett diákvetélkedőre az alábbi linken található jelentkezési lap kitöltésével lehet jelentkezni. A jelentkezési határidő: 2019. április 30.

További információ a Hymnus-emléknap aloldalán található.

A Magyar Zenetörténeti Osztály munkatársa, Gusztin Rudolf is előad a Pécsi Tudományegyetem Doktorandusz Önkormányzata által immár nyolcadik alkalommal meghirdetett, számos tudományterületet összefogó nemzetközi konferenciáján. Előadásának címe: „War of National Identities? Choral Movement in 19th-century Hungary”.

A Magyar Zenetörténeti Osztály két munkatársa, Gusztin Rudolf és Horváth Pál is részt vesz a Debreceni Egyetem által doktoranduszok számára rendezett konferencián, amelyen készülő disszertációjuk kutatási eredményeit mutatják be.

A Palacký Egyetem (Olomouc) Művészeti Tanszékének Muzikológia tanszékvezetője, doc. PhDr. Lenka Křupková, PhD,  előadást tart „Fremde und Exoten in der tschechischen Musik – zwischen Anziehung und Abstoßung. Eine Studie tschechischer Fremd- und Selbstbilder anhand einiger Beispiele” címmel 2019. árilis 25-én csütörtökön 10 órakor az MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók termében.

A Magyar Zenetörténeti Osztály munkatársa, Németh István Csaba „’in den Rang hoher und höchster Kunst’ – Egy kolozsvári zeneszerző Baden-Württembergben címmel tartott előadást Vermesy Péterről 2019. április 11-én, csütörtökön Kolozsváron, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Kara, ill. az Erdélyi Múzeum-Egyesület Zenetudományi Munkaközössége által szervezett zenetudományi konferencián. Továbbá elnökként vezette a konferencia április 12-én délelőtt sorra kerülő 3. ülésszakát.

Az erdélyi és magyarországi résztvevők jelenlétében lezajlott kétnapos rendezvényen a Zenetudományi Intézet egy másik munkatársa is tartott felolvasást. Németh Zsombor (Bartók Archívum), akinek doktori disszertációját Tallián Tibor, a Magyar Zenetörténeti Osztály előző vezetője irányítja, 2019. április 12-én, pénteken „Farkas Ferenc kolozsvári éveinek filmzenéi”-t mutatta be.